Zelena oaza na Beverli Hilsu

16.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U srcu Beverli Hilsa na površini od oko 7ha planirana je izgradnja urbanog "odmarališta". Kako je najavljeno ovo je jedan od najvećih i ekološki najnaprednijih projekata koji su trenutno u toku sa realizacijom u Sjedinjenim Državama. Zelena oaza pod nazivom "One Beverly Hills" uključivaće dve stambene kule, hotel od deset spratova, zajednički prostor sa nizom staza i vrtova. Završetak se očekuje za pet godina, tačnije 2026. Iza projekta stoji Foster + Partners, dok će za kule biti zadužen Gensler.

One Beverly Hills

"One Beverly Hills" (Foto: DBOX/Foster + Partners)

Održivi projekat podrazumeva objedinjavanje nekoliko parcela. Po rečima Normana Fostera, ova lokacija je nekada bila poljoprivredno zemljište. Pošto se u izvornom obliku nazivalo "zelenom oazom”" otuda i inspiracija za sam projekat. Ideja nekako inicira na vraćanje prirodi i nekadašnjim vrednostima.

One Beverly Hills

"One Beverly Hills" (Foto: DBOX/Foster + Partners)

Ono što će karakterisati ovu celinu jeste zelenilo, botanički vrtovi koji će se prostirati na površini koja obuhvata više od 3ha. Dve zelene stambene kule i hotel biće tako uklopljeni u ambijent da će delovati kao da "izranjaju" iz ove oaze. Kompleks za stanovanje u vidu kondominijuma biće koncipiran sa pokretačkom filozofijom stvaranja zdravog okruženja sa svim neophodnim sadržajima za budući razvoj zajednice.

One Beverly Hills

"One Beverly Hills" (Foto: DBOX/Foster + Partners)

Objekti su osmišljeni da premašuju ambiciozne ciljeve održivosti Kalifornije. Shodno ovome u planu je ambijentalna celina sa arhitekturom koja se stapa sa krajolikom, čiji je veliki deo javno dostupan, što doprinosi razvoju grada. Održivost, recikliranje vode i prirodno okruženje glavne su karaktersitike projekta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...