INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dečiji društveni centar

03.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Savremene tehnologije, urbanizacija, infrastruktura i sl. dovele su do promena u načinu života ali i odrastanju. Deca sve više slobodno vreme provode u zatvorenom prostoru što nikako nije dobro za njihov psihofizički razvoj. Podsticanje dece na kretanje i fizičku aktivnost čini ih spremnijim za dalji život. Društvo bi se ovom problematikom trebalo pozabaviti sistemski, jer smo svedoci da se projekti realizuju ad hoc.

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Najnoviji poduhvat iz Pekinga koji je prepoznao ovaj problem fokusira se na rešavanje nedostajućih elemenata gradskog stanovanja koji se pre svega odnose na najmlađe. Podrazumeva rekonstrukciju industrijskog kompleksa iz ‘70ih godina prošlog veka u centar društvenih aktivnosti namenjen deci. Cilj je da se podstaknu na boravak napolju, kao što su to radile ranije generacije jer su mališani često pasivni u scenarijima odlučivanja, svakako i da manje vremena provode za računarom i tabletom. Prostiraće se na površini od 2657m² a idejno rešenje je uradila firma waa.

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Centar je osmišljen tako da se sastoji iz više celina. Svaka je specifična i podstiče na delovanje i određene aktivnosti koje se nalaze u okviru nje. Jedna od celina tiče se grupne interakcije gde su uključene igre sakrivanja, kao što su žmurke. Zatim su tu avanturističke igrice za one koji žele da vide kako stoje sa ravnotežom i rizikom. Prostori projektovani za snalaženje i razumevanje proporcija u svetu oko nas. Kao i delovi osmišlejni za maštanje gde se omogućava fleksibilnost u scenarijima zasnovanim na mislima.

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Ideja ovakvog mesta je da se promoviše učenje, ali i istovremeno omogući deci da maštaju i razvijaju osećaje koji se odnose na svesnost okoline i ravnotežu u prostoru. Emocionalni odgovori zasnovani na aktivnostima u ovako izgrađenom okruženju jačaju koordinaciju u razvoju deteta.

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Elementi u formi cevi fokusirani su na testiranje osvešćenosti tela. One su postavljene u nizovima u vidu mostova i stepeništa i razlikuju se po veličini. Mreža petlji i staza omogućavaju deci da otkiju različite puteve i alternativne pravce koji vode do istog mesta. Neke idu do krova za otkrivanje novih visina, dok druge povezuju najudaljenije tačke igrališta. Brdašca, doline, ukopana mesta i useke poboljšavaju osećaj ravnoteže jer deca nailaze na nagibe različitih oblika i veličina pa moraju prilagođavati brzinu kretanja. 

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Postojeći kompleks koji postaje dečiji centar sastoji se iz skladišta koja okružuju otvoreni prostor. U okviru unutrašnjeg prostora nalaziće se tri celine. Prva će biti namenjena deci od 2 do 4 godine sa mekim površinama za puzanje i delom za bebe. Ovde će se nalaziti i restoran i biblioteka. Drugi prostor će  biti podeljen na tri nivoa za starije od 4 godine, uključujući podzemno interaktivno okruženje, strmi deo za penjanje, mrežu tobogana, ali i multifunkcionalne učionice. Svi objekti će imati krovnu terasu za lakše posmatranje dece od strane roditelja.

Dećiji centar u Pekingu

Dećiji centar u Pekingu (Foto: Fangfang Tian)

Tvorci projekta se nadaju da će navesti decu da misle i osećaju, kao i da istražuju i otkrivaju svet oko sebe naročito kada su u pitanju ograničenja koja se mogu javiti tokom njihovih avantura.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;