INFONET-468X60-BANNER

Eksperimentalna zgrada inspirisana stablom

19.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ovaj skupturalni objekat vizuelno se ističe među zgradama koje ga okružuju. Nalazi se u arondismanu Boulogne-Billancourt koji je udaljen 8km od centralnog dela Pariza. "Connected House" predstavlja moderan dom inspirisan strukturom drveta. Odlikuje ga dupla fasada koja se sastoji iz više različitih delova. Projekat je uradila arhitektonska firma Jakob + MacFarlane.

Connected House u Parizu

Connected House u Parizu (Foto: Roland Halbe za Jakob+MacFarlane)

Zgrada je još jednu u nizu eksperimentalnog stanovanja tog područja, poput modernističkog suseda, stambene zgrade “"mmeuble Molitor" koja je na UNESCO listi a delo je Le Korbizjea. Novi objekat izuzev toga što je interesantnog izgleda, projektovan je i sa ciljem da troši manje energije pa je shodno tome i opremljen inteligentnim sistemom kućne automatizacije i podzemnim sistemima vode koji napajaju uređaje za grejanje, klimatizaciju i sl.

Connected House u Parizu

Connected House u Parizu (Foto: Roland Halbe za Jakob+MacFarlane)

Arhitekte su stvorile inovativan dom koji kombinuje biomimikriju, energetski efikasne sisteme i savremeni dizajn u jedinstven stambeni prostor. Zgrada je završena 2017. godine. Prostire se na površini od 750m². Čine je tri sprata, podrum i krovna terasa. Spoljne terase i balkoni umetnuti su između dve fasade. Spoljna metalna fasada koja se sastoji iz više delova obezbeđuje privatnost i stvara zaklon sobama koje su zastakljene u punoj visini.

Connected House u Parizu

Connected House u Parizu (Foto: Roland Halbe za Jakob+MacFarlane)

Glavni prostori unutar zgrade šire se poput slojeva drveta, od središnjeg cirkulacionog jezgra tj. njegovog srca do spoljne fasade, odnosno njegove kore. Metafora o drvetu nastavlja se i u preseku, gde su tla oslonjena na razgranatu cevastu konstrukciju. Ova konstrukcija je projektovana kao trodimenzionalna matrica koja postaje egzoskelet. 

Zbog nasleđa i istorijskog karaktera avenije, arhitekte su rekle da su sačuvali postojeću crnu metalnu ogradu i posadili grmlje i veliko drveće oko parcele.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;