INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeno-poslovni kompleks u duginim bojama

16.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Održivi dizajn karakterisaće novi kompleks mešovite namene planiran za Pariz. Prostiraće se na 100.000 metara kvadratnih i uključivaće puno javnih zelenih površina. Fasada će biti "živahna" u različitim bojama, a spominje se i uticaj avangarde. Ovo prijatno mesto ispunjeno zelenilom nalaziće se na obali reke Sene u blizini olimpijskog sela. Glavni grad Francuske biće domaćin Olimpijskih igara 2024. godine.

Kompleks Jeuneville u Parizu

Kompleks "Jeuneville" u Parizu (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Iza projekta "Jeuneville" stoji francuski arhitekta Jean Nouvel. Pored stambenog prostora koji će smeštati do 1.500 ljudi, u okviru ovog kompleksa nalaziće se i poslovne prostorije startapova i kompanija iz oblasti inovacija i tehnologija. U planu je da u okviru njih bude oko 6000 zaposlenih. Ovde će biti prisutne i maloprodajne prostorije, kapaciteti za smeštaj studenata, kampus, prostori za okupljanja, coworking oblasti, pozorište, biblioteka, sportski i drugi sadržaji. Naglasak će biti na modularnosti i fleksibilnosti kako bi se moglo prilagođavati promenjivim zahtevima.

Kompleks Jeuneville u Parizu

Kompleks "Jeuneville" u Parizu (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Kompleks će se graditi od drveta ali nije precizirano kojeg. Rečeno je i da će se koristiti ekološki materijali za izolaciju. Ugrađeni solarni paneli će smanjiti korišćenje električne energije iz mreže, dok će akcenat biti na prirodnoj ventilaciji. Kompleks će biti tako orijentisan da se maksimizira prirodno osvetljenje.

Kompleks Jeuneville u Parizu

Kompleks "Jeuneville" u Parizu (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

U planu je da gradnja počne 2022. godine, dok je završetak predviđen za 2025. Projekat je predat na odobrenje i detalji vezani za budžet još uvek nisu dostupni javnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;