Grafen od odbačenih guma za jači beton

02.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Beton je najčešće korišćeni materijal u građevinarstvu čija proizvodnja stvara čak 9 odsto emisije ugljen dioksida na svetskom nivou. Ako se može koristiti manje betona, mogu se eliminisati i neke emisije u samom startu. Grafen je materijal koji ima veliki potencijal kada je u pitanju primena u oblasti građevinarstva. Može se koristiti za stvaranje jačeg betona, boja za farbanje, za zaštitu cevi od korozije i sl. Najnovije vesti vezane za ovaj materijal dolaze sa Univerziteta Rice.

Mikroskopski prikaz turbostratičnog grafena na kome se vidi neusklađenost slojeva

Mikroskopski prikaz turbostratičnog grafena na kome se vidi neusklađenost slojeva (Foto: Tour Research Group)

Istraživači su razvili novi postupak pretvaranja starih guma u grafen, koji se može koristiti za izradu betona. Ovakav beton ne samo što je ekološki prihvatljiviji, već je ćvršći u odnosu na standardni. Studija se nadovezuje na prethodne gde je grafen stvaran kroz proces "bljeskanja" koji brzo zagreva izvor ugljenika na oko 2.725°C pretvarajući ga u grafenske ljuspice. Tada se stvara materijal poznat kao turbostratični grafen, koji ima neusklađene slojeve koji ga čine topljivijim i lakšim za ugrađivanje u kompozitne materijale.

U ranijim istraživanjima korišćeni su otpadni materijali poput plastike i ostataka hrane, ali se guma pokazala izazovnijom. Upotrebljena je pirolizovana guma,  tj. guma paljena u uslovima niskog nivoa kiseonika, usled koga dolazi do izdvajanja ulja koje je vrlo korisno za niz industrijskih procesa. Međutim, u procesu se stvara i čađ koja do sada nije imala vrednost niti je mogla za nešto da se iskoristi. Otkriveno je da je upravo ova čađ nastala u procesu paljenja guma odlična za proizvodnju "flash grafena". Kada čađ izveden iz guma biva podvrgnut "bljeskovima", oko 70 odsto ovog materijala pretvara se u grafen, dok kada se pomeša sa običnom čađi pretvori samo 47 odsto.

Postupak pretvaranja gume u turbostratični flash grafen

Postupak pretvaranja gume u turbostratični flash grafen (Foto: Tour Research Group)

Istraživači su pomešali vrlo malo grafena dobijenog iz gume sa portlandskim cementom i napravili betonske cilindre za koje se pokazalo da imaju oko 30 odsto bolju čvrstoću na pritisak u odnosu na beton bez dodatka grafena. Zaključak je bio da je ovakav beton ekološki podobniji jer ne samo što sprečava da odbačene gume završe na deponiji, već i daje dodatnu čvrstoću završnom materijalu pa ga je shodno tome potrebno manje koristiti za gradnju konstrukcija.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...