INFONET-468X60-BANNER

Kule poput naslaganih kutija

18.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma visoki uvijeni neboderi u planu su da zasijaju i dodaju obrise horizontu Toronta. u okviru "Gehry" projekta biće izgrađene dve kule, jedna visoka 289m a druga 262m. Obe će biti mešovite namene, s tim što će se u okviru jedne nalaziti stambene jedinice i hotel a u drugoj umetnička galerija i kampus za Univerzitet OCAD.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenka Gehry)

Projekat za ove kule odobren je još davne 2017. godine. Tada je predstavljeno sve detaljno vezano za sam dizajn i otkriveno da će uključivati rotirajuće podne ploče i fasadu od teksturiranog metala i stakla. Frank Gehry koji stoji iza rešenja rekao je da je cilj bio da kule budu jedinstvene ali da u neku ruku budu i "povezane" stvarajući dinamičan i neskavidašnji utisak koji će ostavljati na građane i posetioce. Zgrade sa atraktivnim fasadama reflektovaće svetlost i boje sa okolnih objekata i neba koje ih okružuje.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenk Gehry)

Revizija je rađena nekoliko puta. Prva je bila 2012. godine i ona je uključivala tri kule u rasponu visina od 80 do 85m, godinu dana nakon toga zadržan je broj ali se dizajn fasade promenio i dodata je "traka" koja ih je povezivala. Međutim, ni to nije ostalo kao konačno rešenje več je 2014. odlučeno da ipak budu samo dve kule ali dosta više u odnosu na prvobitan plan.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenk Gehry)

Ove kule bi trebale da postanu nova atrakcija u Torontu kao najznačanije arhitektonsko dostignuće Frenka Gehryja u ovom gradu u kom je rođen i za koji je posebno vezan. Ovaj čuveni arhitekta, dobitnik Pritzkerove nagrade, poznat po skulpturalnom pristupu projektovanju građevinskih objekata "srce je i duša projekta" po rečima glavnog izvršnog direktora Westdale Propertiesa Mitchella Cohena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;