INFONET-468X60-BANNER

Pobedničko rešenje za naučno-tehnološki grad u Čengduu

10.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašeni su pobednici za projektovanje "Naučno-tehnološkog grada" u Čengduu u Kini. U pitanju je projekat "grad u gradu" koji je deo masterplana za Čengdu, a cilj mu je razvoj dela oko novog aerodroma koji se nalazi na istočnoj strani. On treba da da alternativu tipičnom planu koji se temelji na tradicionalnoj saobraćajnoj mreži koja je orijentisana na automobile. U okviru prve faze, pored realizacije "Future Science and Technology City", planirani su i projekti za Međunarodni obrazovni park na zapadu i Tranzitno orijentisan razvoj (TOD) na jugoistoku.

Naučno-tehnološki grad u Čengduu

 "Naučno-tehnološki grad" u Čengduu (Foto: OMA)

Za ovaj projekat koji bi trebao da pokrene inovacionu industriju i razvoj grada biće zadužene firme OMA i GMP. Po njihovim rečima cilj je bio osmisliti rešenje koje će se uklopiti u geografiju lokacije. Shodno tome, nadaju se da će veza između arhitekture i pejzaža rezultirati dinamičnim okruženjem koje će podstaći one koji ovde studiraju, rade i borave na inovativne ideje i stvaralaštvo.

Naučno-tehnološki grad u Čengduu

 "Naučno-tehnološki grad" u Čengduu (Foto: OMA)

Naučno-tehnološki grad će zauzimati površinu od 460.000 metara kvadratnih. U okviru njega će se nalaziti objekti za više univerziteta, studentski domovi, istraživački centri i laboratorije, kao i kancelarije za razvoj novih tehnologija i inovacija. Objekti će imati uređene terase koje će se stopiti sa terenom i činiće se kao da su produžetak prirodnih formi na lokaciji. Središte kampusa činiće dolina sa zgradom neobičnog dizajna. Ova zgrada od 80.000 kvadratnih metara biće srce naučnog i obrazovnog života. Tu će biti smeštene: univerzitetska biblioteka, studentski centar, amfiteatar, laboratorije, kabineti i kancelarije.

Naučno-tehnološki grad u Čengduu

 "Naučno-tehnološki grad" u Čengduu (Foto: OMA)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;