INFONET-468X60-BANNER

Kula obavijena spiralnom pešačkom stazom

09.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Novo sedište Amazona u Arlingtonu, Virdžinija biče staklena kula obavijena spiralom koja je prekrivena zelenilom. Sprala koja ide oko zgrade je spoljašnja pešačka staza sa zasađenim drvećem u cilju da zaposleni mogu da prošetaju uz brdo prekriveno šumom i rade u zdravijem okruženju. Ovaj poslovni objekat će biti deo kompleksa koji se sastoji iz tri poslovne zgrade pod nazivom "Amazon HQ2" koji je projektovala arhitektonska firma NBBJ.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Kula "Helix" je projektovana sa idejom stvaranja okruženja koje daje prioritet stvaranju zdravije radne snage i zajednice, kao i zdravijeg okruženja za rad. Prostiraće se na 260.000m². Pored uspona na vrhu, u okviru nje će se nalaziti i zatvoreni vrtovi, poslovni prostor prilagođen zaposlenima, centar za sastanke kapaciteta za 1500 ljudi. Zaposleni će imati pristup pogodnostima kao što su vrtić, odeljak za kučne ljubimc, zajednički prostori za odmor i sl.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Iz daljine deluje kao "planina" prekrivena šumom koju presecaju zelene staze. Projekt će ponuditi raznolika iskustva prožeta prirodom koja pozivaju na otkrivanje, saradnju i razmišljanje. U planu je da se zelene površine otvore vikendom za javnost, kako bi svi zainteresovani mogi da se popnu ovom neobičnom spiralnom stazom koja vodi do vrha zgrade. U dnu kule, odnosno u podnožju staklene spirale biće smešteni maloprodajni objekti i pijaca, koji će se prelivati u otvoreni trg.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Energetski efikasan objekat će težiti da dobije LEED Gold sertifikat jer je projektom predviđeno da se kompleks u potpunosti napaja obnovljivom energijom sa solarne farme u okrugu Pitsilvanija. Za zalivanje će se koristiti kišnica. Akcenat će biti stavljen na bicikle i električne automobile kao prevozna sredstva, pa će shodno tome biti obezbeđen parking za 950 bicikala. Zeleno svetlo za gradnju se očekuje ove godine, a započinjanje radova sledeće.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;