INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odmaralište sa objektima prekrivenim zemljom

28.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Hotelski kompleks osmišljen kao odmarališe u divljini smešteno je u dolini bambusove šume u gradu Miaoxi u okrugu Wuxing u Kini. Projekat ovog "seoca" je imao za cilj da poveže ljude i prirodu i omogući im skladnost u razvoju i egzistiranju. Prostire se na površini od oko 2000 kvadratnih metara i uklapa u lokalni krajolik svojim dizajnom, a karakterišu ga zemljom pokrivene konstrukcije

Loop Village u Kini

"Loop Village" (Foto: MAaP)

Sastoji se iz objekata koji su uglavnom prekriveni zemljom i na taj način "stopljeni" sa prirodom. Koncept je imao ideju ne da "odvoji" od spoljašnjeg sveta već da bude utočište za opuštanje na otvorenom u prirodi, naročito mladima koji žive u urbanim sredinama, da ovo bude mesto gde će pobeći na par dana za vikend.

Jedinstvena arhitektura, uticala je na obnavljanje vegetacije, pa se shodno tome projektanti nadaju da će se postići efekt ponovnog ozelenjavanja i da će biti poboljšanja izvan izvornog prirodnog okruženja. Sakrivanje objekata pod zemljom nije uopšte jednostavno kako se čini. Bez obzira što su koristi postavljanja zemlje preko krovova očigledne jer se na taj način obnavlja vegetacija, ipak treba obratiti pažnju i na eroziju podzemnih voda. Shodno tome je urađena hidroizolacija objekata pomoću posebnih cementnih formulacija i uz podzemno-nadzemni cevovodni sistem postignuto je "zatvoreno okruženje" na južnoj padini.

Loop Village u Kini

"Loop Village" (Foto: MAaP)

Lokacija je prvobitno bila "živa" jama sa zasadima metasekvoja u dnu močvare, iznad koje su tri strma grebena formirala pojas u vidu terasa. Kompleks je sagrađen direktno na terasi, a previsoki strmi grebeni "uravnoteženi" su delovima objekata pokrivenim zemljom, formirajući kontinuiranu topografiju krova. Na ovaj način je stvoren jedinstveni krajolik. Zbog toga što se lokacija nalazila na dnu doline, gde je vodno tlo i oštar zavoj, morale su se iskoristiti tradicionalne metode kako bi se znatno smanjila brzina protoka vode, eliminisala erozija tla na lokaciji i stvorio bogatiji vodeni pejzaž.

Loop Village u Kini

"Loop Village" (Foto: MAaP)

Lokaciju odmarališta karakterišu sa jedne strane močvarno tlo a sa duge bambusova šuma. Nakon izgradnje zadržan je močvarni ekosistem kome gosti kompleksa mogu pristupiti preko staza koje ga okružuju, dok je u delu šume zasađen veliki broj lokalnog drveća, formirajući okruženje u kome se mešaju bambus i šareno listopadno drveće. Na mestima bliže odmaralištu zasađeni su mali bobičasti grmovi, trava i cveće. Zasađeno je više od stotinu vrsta biljaka i formirane površine u vidu prednjeg travnjaka, dvorišta, drvoreda, krovnog  vrta, ali i oko bazena  i područja plaže uz močvarne delove. 

"Loop Village" se može pohvaliti i održivim dizajnom. Svaka soba je klimatizovana i ima grejanje. Grejanje je obezbeđeno putem specijalno izolovanog podzemnog cevovoda koji koristi toplotne pumpe. One su smeštene u podzemnim prostorijama. Pošto je najveći potrošač električne energije klima uređaj, akcenat je stavljen na smanjenje njegovog opterećenja i toplotnu izolaciju objekata.

Loop Village u Kini

"Loop Village" (Foto: MAaP)

Hotelski kompleks poseduje veoma složen sistem cevovoda koji je usmeren na održavanje. Prešišćavanje otpadnih voda i njihovo pretvaranje u "sivu" vodu koja se kao takva ispušta u kanalizacioni sistem u velikoj meri pomaže kod troškova odražavanja. Cevovodi su podeljeni u tri kategorije: cevovodi za kišnicu i podzemne vode, za recikliranu vodu i za kanalizaciju. U okviru sistema kanalizacionih cevi obrađuju se fekalije i sav kuhinjski otpad iz restorana i pretvaraju u recikliranu vodu koja se dalje ispušta u odvod. Ovo je osmišljeno kako se ne bi stvarala blokada u cevima, ali i eliminisala upotreba hemijskih sredstava za čišćenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;