INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Globalno poslovno sedište u Šenženu

14.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Poslovni i finansijski centar u Šenženu dobija novu visokospratnicu koja će postati globalno korporativno tehnološko sedište šireg područja obuhvatajući Guangdžou, Hong Kong i Makao. Ovu poslovnu kulu u kojoj će raditi i cirkulisati oko 300.00 ljudi dnevno gradiće Zaha Hadid Architects (ZHA). U okviru nje će se nalaziti kongresni centar, hotel, sale za međunarodne konferencije, prostor za kulturne sadržaje sa izložbenim galerijama, maloprodajni objekti, restorani i mesta za zabavne i ostale aktivnosti.

Vertiklani grad u Šenženu - Tower C

Vertiklani grad u Šenženu - "Tower C" (Foto: Zaha Hadid Architects)

Zgrada će u baznom delu uključivati stambene objekte, transportni centar, zelene površine, pa čak i zonu sa vodenim površinama. Ovim delom biće direktno povezana sa susednim parkom i trgovima koji se "prelivaju" u terasasti pejzaž. Objekat će se sastojati iz dve kule koje su spojene "mostovima" i koje svojom formom "pozivaju" javnost u srce zgrade. Sa ovih "spojeva" u vidu mostova pružaće se panoramski pogled na grad. Lokacija je na mestu gde se seku zelena osa sever-jug i gradski koridor istok-zapad.

Vertiklani grad u Šenženu - Tower C

Vertiklani grad u Šenženu - "Tower C" (Foto: Zaha Hadid Architects)

Ovaj centar karakteriše prostor bez stubova koji je prirodno osvetljen. Stepenasta forma baznog dela uklapa se sa susednim parkom kako bi se stvorio novi javni prostor. Na ovaj način je pešacima omogućeno da direktno pristupe mreži metroa. Dnevno svetlo stiže do čvora javnog prevoza ispod zemlje. Celokupan projekat osmišljen je da se pešacima i biciklistima daje prednost.

Vertiklani grad u Šenženu - Tower C

Vertiklani grad u Šenženu - "Tower C" (Foto: Zaha Hadid Architects)

Za projektovanje su korišćeni alati za 3D modelovanje koji optimizuju efikasnost u smislu posmatranja konstrukcije u tri dimenzije, orijentaciji i odnosu fasade i spratova. Dobijen je višedimenzionalni "vertikalni grad" koji sadrži dve spojene kule od oko 400 metara.

Vertiklani grad u Šenženu - Tower C

Vertiklani grad u Šenženu - "Tower C" (Foto: Zaha Hadid Architects)

Objekat vodi računa o okolini i energetskoj efikasnosti. Fasadu će činiti duplo izolovani stakleni zidovi. Sistemi za kontrolu klime unutar zgrade regulisaće temperaturu kako bi ona uvek bila na optimalnom nivou i kako bi se vodilo računa o potrošnji energije. Postavljeni vrtovi po principu akvaponike na svim terasastim nivoima na prirodan način će filtrirati zagađivače iz okoline. Takođe će biti postavljeni i sistemi za prikupljanje vode i recikliranje, kao i fotonaponski sistemi za generisanje solarne energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;