INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li biste voleli da živite u "leptiru"?

28.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ovaj stambeni kompeks sastoji se iz četiri nezavisne jedinice koje zajedno formiraju "leptira". Svaka jedinica ima sprat i suteren. Zanimljivi projekat delo je kompanije 314 architecture studio i planiran je za primorsko predgrađe Vouliagmeni u Atini. Kompleks karakterišu bela boja i zakrivljenja koja daju oblik leptira.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

"Krila" leptira su zapravo volumeni koji se šire ka spolja, odnosno protežu se od stanova ka vrtu. Oni obezbeđuju hlad u prizemlju, dok na poslednjem spratu formiraju otvorene terase odakle se može uživati u nesmetanom pogledu na more. Ove forme su zakrivljene i  savijene kako bi osigurale privatnost stanara. Šupljine na volumenima stvaraju prozirnost i vezu između spoljašnje i unutrašnje strane.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

Puno je korišćeno staklo u obliku slova U, koje zamenjuje ili kamuflira čvrste zidove kako bi prirodna svetlost maksimalno prodrla u unutrašnjost. Ova vrsta stakla služi kao izokrenuti filter koji "zamagljuje" kretanje, obezbeđuje privatnost i pospešuje jedinstvenu atmosferu u stambenim jedinicama. Korišćeni su kontrastni materijali kako bi se pojačala interakcija sa konstrukcijom. Sjaj U-stakla uparen je sa mat efektom bele cementne obloge odabrane za zidove, pod i plafon.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

Stene smeštene oko imanja na kojem se nalaze stambene jedinice dodaju zemljani element kompoziciji, dok veće skrivaju elemente konstrukcije i čuvaju staklene panele, ostavljajući tako vidljivim samo ono estetski neophodno. Okolina je osmišljena u skladu sa kompleksom i cljem da se upotpuni efekat skladnosti što je postignuto veštačkim jezerima koja reflektuju organski oblik leptira, staklene površine i vegetaciju, dok istovremeno stvaraju osećaj povučenosti i mira. Plutajuće staze prelaze preko jezera i biljaka kako bi povezale balkone u prizemlju, nudeći na taj način alternativni put, bliži prirodi.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;