INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Delimično uronjeni pomorski centar

23.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U okviru projekta rekonstrukcije i revitalizacije četvrti Rijnhaven planirana je i nova zgrada zanimljivog dizajna pomorskog centra Roterdam. "Maritime Center Rotterdam" nalaziće se u okviru luke i kako zgrada ne bi delovala preveliko u odnosu na objekte u ovom području, deo će biti pod vodom. Međutim, ovi delovi neće sve vreme biti pod vodom, tačnije tokom plime i oseke menjaće se vidljivost iznad, odnosno ispod nivoa mora. Projekat je uradila holandska firma Mecanoo.

Pomorski centar u Roterdamu

Pomorski centar u Roterdamu (Foto: Mecanoo)

Zgradu pomorskog centra će karakterisati neobična forma trostruke opruge koja treba da simbolizuje prošlost, sadašnjost i budućnost međunarodnog pomorskog sveta. Fasada će kombinovati elemente od metala i stakla. Prostiraće se na površini od 15.000 metara kvadratnih u okviru kojih će biti smeštene poslovne i logističke kancelarije, zatim će se tu nalaziti prostorije u svrhu naučnog istraživanja ali i izložbene, od kojih će se neke nalaziti pod vodom. Za izložbe pod vodom je idealno će se uklopiti indirektno osvetljenje pomoću okruglih krovnih prozora koji vire iznad vode. Za vreme oseke deo zgrade potopljen pod vodom postajaće vidljiv i to 1,5 do 2 metra.

Pomorski centar u Roterdamu

Pomorski centar u Roterdamu (Foto: Mecanoo)

Planirano je da u okviru "Maritime Center Rotterdam" bude i podvodna galerija koja će biti će delimično osvetljena krovnim prozorima koji vire iznad vode. Nalaziće se u okviru dela zgrade koji će biti za vreme plime potpljen, a za vreme oseke vidljiv, iznad vode. Zeleni krov će biti javan i dostupan svim građanima. Objekat će zbog svoje dobre lokacije biti povezan sa kejom, čija je rekonstrukcija planirana u okviru projekta za ovaj deo grada. Pomorski centar će biti povezan sa mrežom šetališta duž obale ali i onim na vodi.

Pomorski centar u Roterdamu

Pomorski centar u Roterdamu (Foto: Mecanoo)

Još uvek se ne zna kada će projekat krenuti sa realizacijom, ali se zna da radovi na uređenju i obnavljanju Rijnhavena idu planiranim tempom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;