INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde se gradi najviša pasivna zgrada na svetu?

24.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Vitki stambeni neboder visok 178 metara planiran je da se gradi sa pogledom na park Nelson u Vankuveru. Ovu talasastu visokospratnicu će pored atraktivnog izgleda i visine karakterisati i pasivna gradnja. Standard pasivne kuće (Passivhaus) podrazumeva održivu gradnju koja smanjuje potrebe za klimatizacijom prostora u zgradi, kao i emisiju ugljenika.

Pasivna kula 1075 Nelson Street

Pasivna kula 1075 Nelson Street (Foto: WKK Architects)

Projekat za ovu zgradu uradio je britanski studio WKK Architects u saradnji sa IBI Group za Henson Developments sa ciljem da pokažu da se savremena arhitektura može bazirati na principima održivije gradnje uz Passivhaus standarde. Kada bude bila izgrađena, ova zgrada će postati najviša pasivna zgrada na svetu. Trenutno je najviša kula Bolueta visoka 88 metara koja se nalazi u Španiji.

U planu je da se ovim projektom pokrene stanogradnja u Vankuveru u pravcu da postane naodrživiji grad na zemlji. Iz kompanije WKK Architects se nadaju da će stambena kula "pogurati" izgradnju ovih vrsta zgrada širom sveta i da će biti veliko zanimanje za projekte poput ovog koji bi mogao poslužiti kao primer.

Pasivna kula 1075 Nelson Street

Pasivna kula 1075 Nelson Street (Foto: WKK Architects)

Fasada kule "1075 Nelson Street" biće obložena metalnim vodoravnim trakama sa sve upadljive uspravne zelene talasaste "linije" sa prednje strane. Karakteristična forma razvijena je kako bi dočaralo njegovo uzdizanje iz okruženja i obratila pažnja na to da energetski efikasne zgrade ne moraju biti sve istog oblika. Simbolizuje "novi početak i obnovljenu nadu" da postoji put napred prema održivoj budućnosti u kojoj su arhitektonski zanimljive zgrade ujedno i održive.

Kako bi se zadovoljili standardi pasivne gradnje, spoljna strana neće propuštati vazduh - 40 odsto će činiti trostruko zastaklenje visokih karakteristika i 60 odsto dobro izolovani zidovi. Ovo će smanjiti gubitak toplote u zgradi i svesti ga na minimum. Zgrada će koristiti i dva ventilaciona sistema sa povratom toplote sa niskom energijom koji će dovoditi svež vazduh u sve stanove, istovremeno sprečavajući nastajanje neprijatnog strujanja vazduha i ujedno održavajući "nepropusnost" objekta. Isti sistem će vraćati toplotnu energiju iz ustajalog vazduha i ponovo je koristiti za zagrevanje dolaznog svežeg vazduha.

Pasivna kula 1075 Nelson Street

Pasivna kula 1075 Nelson Street (Foto: WKK Architects)

Očekuje se da će se u okviru ove stambene kule nalaziti 480 stambenih jedinica, od kojih će102 biti namanjene za socijalno stanovanje, 50 za iznajmljivanje, dok će preostalih 328 biti standardni stanovi. Datumi gradnje tek treba da se otkriju, ali je svakako dobijeno "zeleno" svetlo od zvaničnika. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;