INFONET-468X60-BANNER

Stanogradnja budućnosti

14.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Situacija sa pandemijom sa kojom se svet susreo ove godine naterala je mnoge arhitekte i urbaniste da preispitaju načine projektovanja i gradnje prostora u kojim živimo. Studio BELEM dao je svoj predlog rešenja koji se razlikuje od tradicionalnih modela stanogradnje i uzima u obzir faktore kao što su rad od kuće, potreba za smanjenjem zagađenja u gradovima i težnja da se bude bliže prirodi.  

"Aula modul” (Foto: BELEM)

Shodno tome da se tradicionalni modeli života i rada menjaju, projekat pod nazivom "Aula modula" predlaže fleksibilno mesto koje će obuhvatiti navedene društvene promene. Trend rada od kuće je u porastu jer je tehnologija napredovala u meri da se, u određenim branšama, sve može uraditi online bez fizičkog prisustva ljudi. Zaposleni su zadovoljniji jer ne provode vreme u saobraćajnim gužvama, što dalje dovodi do smanjenja zagađenja. Veza sa prirodom postaje očiglednija i mnogi se zalažu da životno okruženje bude u skladu sa okolinom. Stil života se menja i nastaju nova domaćinstva (mešovite porodice, zajednice više ljudi koji iznajmljuju jedan prostor - cimeri itd.).

"Aula modul” (Foto: BELEM)

Svi ovi trendovi  nadahnuli su studio BELEM da pojektuje rešenje koje "oslobađa" od standarda i kodeksa tradicionalnog stanovanja i razmišlja o unapred uspostavljenim funkcijama domaćinstva. Projekat "Aula modul" vraća prirodno okruženje u grad, promoviše nove zajedničke prostore i društvene interakcije između njegovih stanovnika. Nudi radne prostore za svaki stan u vidu kućnih kancelarija koje su okrenute zajedničkom dvorištu i imaju direktan pristup kolektivnim terasama koje promovišu društvenu i profesionalnu interakciju između stanovnika i radnika.

"Aula modul” (Foto: BELEM)

"Aula modul" promoviše evolutivnu arhitekturu i karakteriše je jednostavna konstrukcija od stubova i greda koja ne zahteva visku tehnologiju i koristi lokalne materijale. U projekat su uključeni elementi koji obezbeđuju dobro upravljanje resursima i dostupnom energijom, kao što su: zeleni prostori, prirodna ventilacija mesta, ponovna upotreba otpadnih voda za zelene krovove, odgovorno upravljanje otpadom i povraćaj toplotne energije iz zgrade za zagrevanje staklenika.

Zgrada će imati otvorenu unutrašnjost pod vedrim nebom gde će se nalaziti javni prostor. Postojaće mogućnost da u prizemlju budu otvorene prodavnice i restorani. Stambene jedinice bi bile raspoređene po gornjim spratovima sa nizom širokih, dobro orijentisanih terasa okrenutih ka jugu, u okviru kojih bi se nalazili kolektivni vrtovi i spoljni prostori.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;