Stanogradnja budućnosti

14.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Situacija sa pandemijom sa kojom se svet susreo ove godine naterala je mnoge arhitekte i urbaniste da preispitaju načine projektovanja i gradnje prostora u kojim živimo. Studio BELEM dao je svoj predlog rešenja koji se razlikuje od tradicionalnih modela stanogradnje i uzima u obzir faktore kao što su rad od kuće, potreba za smanjenjem zagađenja u gradovima i težnja da se bude bliže prirodi.  

"Aula modul” (Foto: BELEM)

Shodno tome da se tradicionalni modeli života i rada menjaju, projekat pod nazivom "Aula modula" predlaže fleksibilno mesto koje će obuhvatiti navedene društvene promene. Trend rada od kuće je u porastu jer je tehnologija napredovala u meri da se, u određenim branšama, sve može uraditi online bez fizičkog prisustva ljudi. Zaposleni su zadovoljniji jer ne provode vreme u saobraćajnim gužvama, što dalje dovodi do smanjenja zagađenja. Veza sa prirodom postaje očiglednija i mnogi se zalažu da životno okruženje bude u skladu sa okolinom. Stil života se menja i nastaju nova domaćinstva (mešovite porodice, zajednice više ljudi koji iznajmljuju jedan prostor - cimeri itd.).

"Aula modul” (Foto: BELEM)

Svi ovi trendovi  nadahnuli su studio BELEM da pojektuje rešenje koje "oslobađa" od standarda i kodeksa tradicionalnog stanovanja i razmišlja o unapred uspostavljenim funkcijama domaćinstva. Projekat "Aula modul" vraća prirodno okruženje u grad, promoviše nove zajedničke prostore i društvene interakcije između njegovih stanovnika. Nudi radne prostore za svaki stan u vidu kućnih kancelarija koje su okrenute zajedničkom dvorištu i imaju direktan pristup kolektivnim terasama koje promovišu društvenu i profesionalnu interakciju između stanovnika i radnika.

"Aula modul” (Foto: BELEM)

"Aula modul" promoviše evolutivnu arhitekturu i karakteriše je jednostavna konstrukcija od stubova i greda koja ne zahteva visku tehnologiju i koristi lokalne materijale. U projekat su uključeni elementi koji obezbeđuju dobro upravljanje resursima i dostupnom energijom, kao što su: zeleni prostori, prirodna ventilacija mesta, ponovna upotreba otpadnih voda za zelene krovove, odgovorno upravljanje otpadom i povraćaj toplotne energije iz zgrade za zagrevanje staklenika.

Zgrada će imati otvorenu unutrašnjost pod vedrim nebom gde će se nalaziti javni prostor. Postojaće mogućnost da u prizemlju budu otvorene prodavnice i restorani. Stambene jedinice bi bile raspoređene po gornjim spratovima sa nizom širokih, dobro orijentisanih terasa okrenutih ka jugu, u okviru kojih bi se nalazili kolektivni vrtovi i spoljni prostori.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?