INFONET-468X60-BANNER

"Stena" obavijena staklenom stazom

26.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Otvorena je šesta u nizu robnih kuća "Galleria" i to u središtu relativno mladog i novog dela Gvangdžua. "Galleria" je najveći franšizni lanac južnokorejskih robnih kuća. Smeštena je između jezera sa parkom “Suwon” i visokih stambenih kula. Objekat je projekat firme OMA, tačnije arhitekte Chrisa van Duijna.

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: Hong Sung Jun, OMA)

Zgrada koja kao da izranja iz zemlje sa svojom kamenom fasadom deluje kao glavna "zvezda" javnog života u gradu. U stvari, zgrada oživljava prirodu susednog parka, svojom skulpturano-teksturalnom mozaičnom kamenom fasadom.

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: Hong Sung Jun, OMA)

Centar je napravljen sa ciljem obezbeđivanja kulturne ponude, a upravo je "Galleria" mesto preko koga su posetioci "uključeni" u arhitekturu i kulturu dok kupuju. Chris van Duijn, partner u firmi OMA rekao je da posetioci iz ove robne kuće odlaze s jedinstvenim iskustvom kada je u pitanju kupovina ali i prijatnim iznenađenjima nakon svake posete. 

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: Hong Sung Jun, OMA)

"Galleria" je osmišljena tako da povezuje javno šetalište sa vrtom na korvu, preko staze koja se uzdiže iz kamenog volumena. Za razliku od kamenog volumena, "javna staza" prekrivena je višeslojnom staklenom fasadom koja prolaznicima otkriva maloprodajne i kulturne aktivnosti koji se događaju unutar zgrade. Staza, oblikovana nizom kaskadnih terasa, stvara prostore za izložbe i performanse. "Galleria" spaja maloprodaju i kulturu, grad i prirodu, i predstavlja novo iskustvo i uvodi inovativni element u tradicionalnu tipologiju robne kuće.

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: Hong Sung Jun, OMA)

Eun Soo Kim, predsednik kompanije Hanwha Galleria, rekao je da je robna kuća "Galleria" u Gvangdžuu najveća koju je ova firma otvorila za deset godina i koja će odigrati glavnu ulogu u pružanju najboljih sadržaja i usluga. Pored toga, rekao je da je saradnja sa svetski poznatim arhitektom iz firme OMA bila odlična i da je uneo nešto novo - arhitekturu koja se razlikuje od tipičnog formata robne kuće, a koja primenjuje novu paradigmu koja “prenosi svetlost kroz zgradu, kao i kroz javnu petlju"". 

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: Hong Sung Jun, OMA)

Ova robna kuća najljepša je u Gvangdžuu i očekuje se da će postati jedinstvena znamenitost koja predstavlja  Južnu Koreju i pruža novu inspiraciju kupcima.

Robna kuća

Robna kuća "Galleria" (foto: OMA)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;