INFONET-468X60-BANNER

Kontrastne kule

11.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonska firma Morphosis projektovala je 15-spratnu kulu mešovite namene u Los Anđelesu. Ugaona bela konstrukcija koja predstvalja prvu kulu "podržana" je drugom staklenom kulom prekrivenom biljkama. Njih dve zajedno čine visokospratnicu "8850 Sunset" u okviru koje će se nalaziti stambene jedinice, kondominijumi, konferencijski prostor, luksuzni hotel i maloprodajni objekti. U okviru projekta biće rekonstruisan i "Viper Room", kultni noćni klub koji su osnovali američki glumci Johnny Depp i Sal Jenco davne 1993.

8850 Sunset

"8850 Sunset" (foto: Morphosis)

Projekat obuhvata dva volumena od stakla površine 22.203m². Jedna kula je prekrivena zelenilom, dok je druga obavijena belom oblogom. Bela konstrukcija se izvija iz temelja zelene kule i proteže tako da iz jednog ugla deluje kao da je iznad nje, dok je iz druge perspektive sasvim drugačije.

Dvospratna baza koja sadrži maloprodajne objekte povezaće obe konstrukcije u nivou zemlje. Ona će biti prekrivena nagnutom uređenom terasom koja se izvija kako bi se "pridružila" glavnom delu bele kule.

Otvor visok 30,48 metara između dve konstrukcije omogućava pogled na Los Anđeles.

8850 Sunset

"8850 Sunset" (foto: Morphosis)

Thom Mayne, osnivač Morphosisa rekao je da je cilj ovog projekta da odražava duh onoga što Sunset Boulevard čini ikoničnom destinacijom, uz težnju Los Anđelesa da bude zeleniji, održiviji i usmereniji na pešake.

U okviru istočne kule sa balkonima ispunjenim biljkama, nalaziće se apartmani, dok će se u zapadnoj kuli nalaziti hotel. Nebeski most koji se proteže od vrha hotela pružiće gostima i stanovnicima pristup bazenu, prostoru za održavanje različitih vrsta događanja, trpezariji na otvorenom i restoranu i baru.

Projekat podrazumeva i rekonstrukciju legendarnog noćnog kluba "Viper Room", mesta muzičkih dešavanja koje je popularno među zvezadama iz Holivuda.

8850 Sunset

"8850 Sunset" (foto: Morphosis)

Morphosis će uključiti nekoliko održivih strategija u cilju dobijanja LEED sertifikata. U tu svrhu biće zasađeno obilje zelenila, postavljena stakla visokih performansi i izolacija na fasadi sa spoljne strane zgrade kako bi se umanjila potrošnja energije. Prostori unutar zgrade biće projektovani tako da koriste prirodnu ventilaciju i smanjuju zagrevanje. Ova uređena područja smanjuju toplotna i energetska opterećenja, deluju kao zaštitni sloj za upravljanje kišnicom i stvaraju prirodna staništa za lokalnu faunu. Istovremeno pružaju zdravstvene koristi stanovnicima zgrade, smanjujući zagađenje vazduha i buke i pružajući vezu s prirodom u urbanom okruženju.

Na ovom poduhvatu Morphosis sarađuje sa lokalnim investitorom za nekretnine Silver Creek Commercial Development. Izgradnja "8850 Sunset" bi trebala da započne 2021. godine.

Firma, koju je Mayne osnovao 1972, ima kancelarije u Los Anđelesu, Njujorku, Šangaju i Seulu. Njegovi drugi projekti predloženi za Kaliforniju uključuju Korejsko-američki nacionalni muzej u Los Anđelesu i Muzej umetnosti u Kosta Mesi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;