Fasadna opeka prilagodljiva klimatskim uslovima

09.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Oko 30% svetske populacije živi u zgradama od opeke, a predviđanja kažu da će procenat nastaviti da raste. Opeka kao materijal za zidanje ima mnogobrojne prednosti. Veštački kamen je robustan i izdržljiv, vodootporan i ima veliku nosivost, pa zbog svoje modularnosti, nudi visoki stepen slobode u projektovanju. Proizvodnja opeke se unapređuje, a svojstva keramičkih opeka optimizuju. Poslednjih godina to sve više utiče na njihove karakteristike vezane za zvučnu i toplotnu izolaciju, dok je manje istraživanja rađeno na temu njihovog uticaja na poboljšanje urbane mikroklime.

Testiranje opeke - Površinske temperature vlažne opeke su bile niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem

Testiranje opeke - Površinske temperature vlažne opeke su bile niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem (foto: TUM)

Istraživački projekat “Adaptive Brick” na Tehničkom univerzitetu u Minhenu pod vođstvom Philipa Moltera, vanrednog profesora na Katedri za projektovanje i izgradnju fasada bavio se pomenutom temom i upotrebom “navodnjavane” čvrste opeke kao komponente klimatski efikasnih fasada koje mogu da suzbiju pojavu urbanih toplotnih ostrva.

Fasade od opeka utiču na urbanu mikroklimu svojom temperaturom. Metalne i staklene površine ne skladište toplotu, a hlade se jednako brzo kao što se i zagrevaju. Prirodan i veštački kamen poput betona i opeke ima visoki toplotni kapacitet, pa je u mogućnosti da dugoročno skladišti toplotu. Ako se nadoveže nekoliko toplih dana, temperatura raste.

Razvoj fasadnog sistema

Razvoj fasadnog sistema (foto: TUM)

Upoređujući sve uobičajene fasadne materijale, najbolji rezultati vezani za održavanje temperature postignuti su ozelenjavanjem fasade. Posledica toga je hlađenje isparavanjem uz pomoć vlage u lišću. Shodno ovome vodio se i tim sa TU u Minhenu koji je pokušao da utvrdi da li se taj efekat može preneti i na opeke zbog njihove poroznosti i sposobnosti upijanja vode.

Tokom eksperimenta su utvrđeni higrotermalni odnosi, tj. povezanost prenosa toplote i vlage u opekama, a merene su površinske temperature i intenzitet hlađenja isparavanjem za opeke različite gustine i boje. U tu svrhu, testirani su različiti tipovi navodnjavanja u promenjivim uslovima u različito doba dana.

Testiranje različitih vrsta opeke na krovu zgrade Tehničkog univerziteta u Minhenu

Testiranje različitih vrsta opeke na krovu zgrade Tehničkog univerziteta u Minhenu (foto: TUM)

Površinske temperature vlažne opeke su u proseku bile za oko 7°C niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem. Boja opeka takođe je uticala na temperaturu, pa se pokazala razlika od 5,4°C u odnosu na svetle i tamne nijanse. Površinska temperatura različitih vrsta opeke pokazala je različite potencijale grejanja kao i različito ponašanje isparavanja. Crvena opeka sa rupama imala je najnižu temperaturu, verovatno zbog toga što ima najmanju gustinu, visok kapacitet apsorpcije vode pa samim tim i najjače hlađenje isparavanjem.

Nakon izvršenih testiranja, naučnici pretpostavljaju da se svojstva poroznosti, ponašanja apsorpcije vode i boje u kombinaciji sa efektom hlađenja isparavanjem mogu posebno koristiti za snižavanje površinske temperature zgrada, što bi moglo doprineti rešavanju problema urbanih toplotnih ostrva.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...