SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Inovativni startap prikupio 25 miliona dolara za pretvaranje ugljenika u građevinski materijal

11.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U nameri da dalje razvija tehnologiju za hvatanje ugljen-dioksida i transformaciju u građevinski materijal, holandsko-nordijski startap Paebbl prikupio je 25 miliona dolara. Ova investicija, koju je predvodila berlinska investiciona firma VC Capnamic, uključuje i podršku globalnih igrača poput Amazona, kao i nemačkih giganata u cementnoj industriji - Holcim i Goldbeck.

Pločnik

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prikupljena sredstva će omogućiti kompaniji Paebbl da proširi svoje kancelarije u Helsinkiju, Stokholmu i Roterdamu.

U industrijskoj zoni Roterdama, najveće luke u Evropi, smeštena je pilot fabrika ove kompanije. Lokacija je strateški izabrana zbog blizine nekih od najvećih emitera ugljen-dioksida.

Marta Sjögren, suosnivač i ko-direktor kompanije, navodi da je Paebbl osnovan 2021. godine, u saradnji sa investitorima i stručnjacima, kako bi ubrzao proces dekarbonizacije koristeći tehnologiju poznatu kao hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljen-dioksida (CCUS).

Ovaj pristup se razlikuje od tradicionalnih metoda, koje se oslanjaju na skladištenje CO2 ispod zemlje, a Paebbl umesto toga koristi CO2 za proizvodnju građevinskih materijala.

Sjögren ističe da je tehnologija koju razvijaju ključna za smanjenje emisija i da su vlade i industrije, poput cementne i čelične, sve svesnije njenog značaja.

Ubrzana mineralizacija ugljen-dioksida

Tehnologija koju Paebbl koristi ubrzava prirodnu mineralizaciju ugljenika, koja inače traje stotinama ili hiljadama godina. U prirodi, ovaj proces se odvija kada minerali unutar stena reaguju sa ugljen-dioksidom iz atmosfere i formiraju karbonate kao što je krečnjak.

Paebbl koristi sistem koji omogućava ubrzanu mineralizaciju, znatno povećavajući količinu ugljen-dioksida koja se može transformisati u kraćem vremenskom periodu.

Kompanija koristi CO2 uhvaćen iz industrije, kombinuje ga sa drobljenim olivinom, tipom vulkanske stene. Ubrzanim hemijskim procesom, ugljen-dioksid se pretvara u ugljen-trioksid (CO3) i vezuje za olivin. Od jedne tone uhvaćenog CO2 proizvode se tri tone praha - magnezijum-karbonata bogatog silicijumom.

Ovaj fini prah može da zameni tradicionalne materijale kao što je krečnjak i tako ugljen-dioksid iz atmosfere ostaje zarobljen u budućim građevinama.

Razvoj i budući planovi

Kompanija je trenutno u procesu izgradnje svog prvog demonstracionog postrojenja, koje bi trebalo da započne rad početkom sledeće godine. Sa ovim novim kapacitetima, očekuje se povećanje proizvodnje deset puta, čime bi se dnevno proizvodilo do tri tone praha za potrebe testiranja kod industrijskih partnera kao što su Holcim i Goldbeck.

U narednim planovima kompanije je izgradnja komercijalne fabrike koja bi trebalo da bude operativna do 2027. godine. Iako još nisu otkrili tačnu lokaciju, Skandinavija, Španija i Portugal se izdvajaju kao najpogodnije lokacije.

Cilj kompanije Paebbl je da do 2030. godine plasira milion tona svog proizvoda na tržište.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;