INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

31.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Međunarodnu nagradu RAIC za 2019. koju dodeljuje Kanadski kraljevski institut arhitekata (RAIC) osvojio je projekat “Baha’i Temple". Ovaj hram u Južnoj Americi u Santijagu u Čileu projektovala je firma Hariri Pontarini Architects iz Toronta.

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

“Baha’i Temple" (foto: Sebastián Wilson León)

Od svog otvaranja 2016. godine, Bahajski hram privukao je više od 1,4 miliona posetilaca. Projekat "teži zajedništvu unutar različitosti". Zgrada ima veliki značaj za čileansku zajednicu jer se u okviru nje organizuju različite manifestacije - ugošćuju se klubovi iz zajednice, mladi se informišu o različitim stvarima, organizuju se dečije aktivnosti u partnerstvu sa javnim školama i sl.

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

“Baha’i Temple" (foto: Andrés Silva)

Hram ima devet krila koja na vrhu formiraju mali kružni otvor (okulus). Konstrukcija je izrađena od izlivenih staklenih ploča sa spoljne strane. U pitanju je novi materijal za čiju je izradu bilo potrebno četiri godine eksperimentisanja i saradnja sa kanadskim majstorom za staklo. Unutrašnjost je prekrivena prozirnim mermerom iz Portugalije.

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

“Baha’i Temple" (foto: Hariri Pontarini Architects)

Drvene klupe zakrivljene u lukove “pozivaju” ljude da se okupe ali onako “neformalno” da sednu jedan do drugog.

Nagrada se dodeljuje od 2013. godine i slavi „jedinstvena arhitektonska dela koja su transformativna u svom društvenom kontekstu i koja izražavaju humanističke vrednosti pravde, poštovanja, jednakosti i inkluzivnosti”.

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

“Baha’i Temple" (foto: Hariri Pontarini Architects)

Ovaj projekat osvojio je nagradu sa svojom moćnom formom koja ga postavlja kao novi orijentir u dramatičnom prirodnom okruženju. Kako je žiri rekao tokom dana upečatljiva forma animira varijacije svetlosti i senki na površinama zgrade, dok noću stoji poput fenjera, blago osvetljen iznutra.

Projekat za hram osvojio RAIC nagradu

“Baha’i Temple" (foto: Guy Wenborne)

Drugi finalisti su bili: Edificio E, Lecture Building, University of Piura u Piuri, projekat firme Barclay & Crousse iz Lime, Peru i Thread: Artists’ Residency and Cultural Center in Sinthian u Senegalu, projekat firme Toshiko Mori Architect iz Njujorka, SAD.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;