INFONET-468X60-BANNER

Vertikalna šuma kao stambeni blok

06.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Tri stambena objekta - vertikalne šume u kockastoj formi biće izgrađene u okviru novog administrativnog centra Egipta, na lokaciji istočno od Kaira. Iza ovog projekta stoji italijanski arhitekta Stefano Boeri koji je u saradnji sa egipatskom projektantkinjom Shimaaom Shalash i italijanskom pejzažnom arhitektkinjom Laurom Gatti osmislio ove tri sedmospratne stambene zgrade.

Novi administrativni centar gradi se u pustinji 48km od Kaira na zahtev predsednika Egipta Abdela Fataha El Sisija, koji je vlast preuzeo 2013. Planirano je da ovde bude glavni administrativni centar zemlje i da se tu nalaze glavne vladine kancelarije i strane ambasade.

Vertikalna šuma kao stambeni blok

Vertikalna šuma kao stambeni blok (foto: Stefano Boeri Architetti)

Boeri je predstavio projekat za tri zgrade koje karakterišu terase prekrivene zelenilom ili tzv. koncept vertiklane šume po kojima je firma Stefano Boeri Architetti već poznata. Ovo će biti prvi projekat ove vrste na afričkom kontinentu.

Svaka zgrada će biti kockaste forme visine 30m i širine takođe 30 metara. Stefano Boeri Architetti procenjuje da će u okviru njih biti zasađeno oko 350 stabala i 14.000 grmlja (preko 100 različitih vrsta biljnog sveta).

Vertikalna šuma kao stambeni blok

Vertikalna šuma kao stambeni blok (foto: Stefano Boeri Architetti)

Svaki stan će imati poseban balkon na kome će biti zasađene vrste primerene lokalnoj klimi. Biljke će biti posađene tako da ne guše jedna drugu, da budu međusobno komplementarne i da se osiguraju različite visine i cvetanja tokom sezone kako bi bilo dobadljivo za oko. Procenjuje se da će biljke poboljšati kvalitet vazduha, tako što će apsorbovati sedam tona ugljen-dioksida a proizvesti osam tona kiseonika godišnje.

Novi administrativni centar je  zajednički poduhvat egipatske vojske i njenog stambenog odeljenja koji žele da ojačaju ekonomiju zemlje i ublaže stambenu krizu u Kairu, gde 70 odsto stanovništva živi u neformalnim stambenim prostorima.

Vertikalna šuma kao stambeni blok

Vertikalna šuma kao stambeni blok (foto: Stefano Boeri Architetti)

Planirano je da izgradnja počne sledeće godine i da radovi traju do 2022.

Firma Stefano Boeri Architetti iza sebe ima projekte vertikalne šume širom sveta: u Kini, Holandiji, Švajcarskoj i na dr. mestima, čak i za planetu Mars.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;