Ova „medveđa pećina“ na koju se može naići u Sao Paulu je zapravo zanatska pivara koju je projektovala lokalna firma SuperLimão Studio. Pivara „Toca do Urso“ je skoro pa u potpunosti u zemlji. Karakteriše je to što koristi nekoliko pasivnih i lokalnih tehnika za stvaranje prijatne klime unutar prostora. Ovo postiže uz pomoć prirodne ventilacije i svetla, skupljanjem vode i njenim ponovnom upotrebom, propusnim podovima i velikom količinom autohtone vegetacije.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
Smeštena je u četvrti Ribeirao Preto u Sao Paulu pa se od samog početka projektovanja ovog enegretski efikasnog objekata znalo da se mora voditi računa o ekstremnim vrućinama i vlagi koja je uobičajena za ovu regiju.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
Prvi korak u procesu projektovanja bio je stvaranje prostora koji će se delimično uklopiti u okolinu, dodajući prirodnu izolaciju koja bi rashlađivala unutrašnjost tokom cele godine. Kružna forma će pomoći da se stvori kontinuirani sistem prirodne ventilacije. Osmišljeno je tako da hladan vazduh struji ka dole unutar objekta i stvara hladnu mikroklimu, koju pojačava i vegetacija koja je zasađena u izobilju.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
Spoljni deo objekta je izgrađen od gabionskih zidova sačinjenih od stena sa te lokacije, što doprinosi prijatnoj klimi unutar građevine. Uz to, ovi kameni zidovi smanjuju nivo zvuka tako da kada je gužva, buka se usmerava prema spoljnom prostoru ali i blokira ona koju pravi saobraćaj sa magistrale u blizini.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
Veliki kružni prostor ukopan je skoro 1,5m kako bi se stvorio zemljani omotač. Zemljište koje je u tom procesu uklonjeno premešteno je u prednji deo objekta i korišćeno za stvaranje kosog ulaza.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
Do pivnice se dolazi kosom stazom koja vodi u natkriveni popločani deo dvorišta gde se nalaze stolovi i stolice. Unutrašnji kružni prostor nalik dvorani je veoma dobro osvetljen i svetlosno optimizovan.
Pivara „Toca do Urso“ (foto: Maíra Acayaba, SuperLimão Studio)
U središtu pivare nalazi se „vodeno ogledalo“ i skup kanala. Ti kanali dovode vazduh i vodu kroz rešetke u podu, tako da se unutrašnji vazduh vlaži vodom i stalno cirkuliše hladeći prostor. Različite vrste pasivnih tehnika klimatizacije omogućavaju da unutrašnja temperatura bude približno 15°C niža od spoljašnje temperature.