INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvo 3D štampano naselje

14.05.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Korišćenje 3D štampanja u arhitekturi napravilo je značajne korake napred u poslednje vreme. Novi pristup u oblasti stanogradnje okreće se upravo ovoj tehnologiji poslednje generacije. Po projektnom planu i skicama ovo bi moglo da bude prvo 3D štampano naselje. Ideja je da se formira klaster domova za porodice koje žive sa manje od 200USD mesečno. Ovaj projekat planiran je za Latinsku Ameriku ali bi mogao da posluži i kao koncept modela jeftinih stambenih jedinica širom sveta.

Prvo 3D štampano naselje

Projekat je svetlost dana ugledao prošle godine na „SXSW“ festivalu u Teksasu gde je predstavljen model kuće od 32m². Ovo je zajednički poduhvat neprofitne organizacije New Story, projektne firme Fuseproject - Yves Béhara i građevinsko-tehnološke kompanije Icon za pružanje stambenih rešenja za beskućnike.

Gradnja uz pomoć 3D štampača može imati male varijacije u zavisnosti od projekta ali je postupak u principu svuda isti. Štampač izbacuje preko mlaznice malter koji se ređa sloj po sloj dok se ne formira konstrukcija, sve je naravno isprogramirano i vođeno softverom.

Prvo 3D štampano naselje

Kod projekta o kome se ovde govori, korišćen je Icon-ov „Vulcan“. Prvo su urađeni zidovi modela kuće pa su zatim popunjene praznine ostavljenje za prozore, krov i ostalepotrebne otvore. Ovaj pokazni koncept je trajao 48 sati i koštao je 10.000 dolara. Međutim, sada nejgov naslednik „Vulcan II“ može za dublo kraće vreme da odštampa elemente konstrukcije. Štampač je prenosiv, proizvodnja mu je skoro pa nultog otpada i ostaje u funkciji čak i kod nedostatka energije, vode ili radne snage. Ova poslednja stavka je važna, jer se može obezbediti izgradnja jeftinih stanova na udaljenim lokacijama.

Prvo 3D štampano naselje

Nakon izgradnje konstrukcije i dodavanja elementarnih delova, tim se pozabavio završnicom tako što je u saradnji sa poljoprivrednicima i tkačima aktivno učesvovao u procesu uređenja, dok su projektanti uključili navike, kulturu i potrebe budućih stanovnika u gotov proizvod. U razgovoru sa članovima buduće zajednice došlo se do zaključka da projekti nekih kuća ne odgovaraju potrebama i očekivanjima pa je zbog toga osmišljen sistem koji omogućava različite programe.

U okviru stambenih jedinica koje su prilagođene tropskoj klimi nalaze se velike spoljne kuhinje i veliki spoljni prostori za baštu i gajenje živine. Sa prednje i zadnje strane nalaze se nadstrešnice dok je u unutrašnjosti obezbeđena ventilacija preko otvora koji se nalaze ispod gornjeg dela. U unutrašnjosti se nalaze ugrađena kuhinja, kupatilo sa ugrađenim elementima, police, klupe za sedenje. Zidovi su zakrivljeni kako bi se lakše čistili.

Prvo 3D štampano naselje

Ovim projektom bi mogao da se stvori pristupačan, atraktivan, siguran i funkcionalan model stambene jedinice koji će biti trajan i u okviru koga će moći da se integrišu tradicija i potrebe lokalnog stanovništva.

U videu ispod možete pogledati kako izgladaju ovi objekti i celokupno naselje odštampano 3D štampačem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;