INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat iz Srbije pobednik eVolo konkursa za najbolji neboder u 2019.

09.05.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašeni su pobednici konkursa eVolo za najbolji neboder u 2019. godini. „eVolo Skyscraper Competition“ održava se od 2006. godine i prepoznaje vizionarske ideje koje kroz novu upotrebu tehnologije, materijala, programa, estetike i prostornih organizacija, izazivaju način na koji se razume vertikalna arhitektura i njen odnos sa prirodnim i izgrađenim okruženjem.

Ovogodišnje takmičenje bilo je u znaku praktičnosti. U okviru njega bilo je predstavljeno puno zanimljivih ideja, futurističkih arhitektonskih koncepata - od plutajućeg grada do kula koje filtriraju zagađenje. Od ukupno 478 učesnika, izabran je pobednik, dva drugoplasirana i dato je 27 priznanja.

Methanescraper

„Methanescraper“ (foto: eVolo)

Prvo mesto osvojio je „Methanescraper“, projekat Marka Dragičevića iz Srbije. On je ovaj neboder namenio Beogradu. Koncept zamišlja da se umesto odnošenja i ukopavanja otpada na deponiju, može izgraditi modularna kula koja će ujedno i skladištiti otpad i reciklirati ga. Tokom procesa recikliranja, oslobađa se gas metan koji se može sakupiti i koristiti za proizvodnju električne energije.

Airscraper

„Airscraper“ (foto: eVolo)

Drugo mesto osvojili su Klaudia Gołaszewska i Marek Grodzicki iz Poljskeza projekat „Airscraper“. Uzimajući u obzir ozbiljna pitanja zagađenja koja pogađaju velike gradove kao što je Peking, predlog poziva na izgradnju nebodera nalik na dimnjak sa sistemom za filtriranje koji čisti vazduh. U okviru zgrade bi moglo da živi do 7.500 ljudi i u okviru unutrašnjosti bi se nalazilo puno zelenila.

Creature Ark: Biosphere Skyscraper

„Creature Ark: Biosphere Skyscraper“ (foto: eVolo)

Duplo-drugo ili treće mesto pripalo je projektu „Creature Ark: Biosphere Skyscraper“ koji su osmislili britanci Zijian Wanu, Xiaozhi Qi i Yueya Liu. Neboder bi služio kao prirodni rezervat i u okviru sebe bi imao integrisana istraživačka postrojenja. Njegova unutrašnjost bi simulirala ekosisteme, dopuštajući životinjama i biljkama da tu žive i napreduju.

Ka 'poy yepü Skyscraper

„Ka 'poy yepü Skyscraper“ (foto: eVolo)

Ostali nagrađeni projekti su išli daleko sa maštom. Jedan od tih projekata je i čudna konstrukcija pod nazivom „Ka 'poy yepü Skyscraper“ koja je delo Zöe Russián Moreno. Prikazuje futuristički multi-platformski istraživački centar sa fokusom na geobiološko istraživanje i obrazovanje. Takođe se istakao i „Floating Egyptian City“ koji su projektiovali Tao Qiyang, Wang Kun, Chen Ruihua i Sun Yunjuan. Ovaj lebdeći grad se oslanja na drevnu egipatsku kulturu samo što je postavljen visoko među oblake uz pomoć neke vrste „hidrogenskog uređaja za plutanje kroz vazduh".

Floating Egyptian City

„Floating Egyptian City“ (foto: eVolo)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;