INFONET-468X60-BANNER

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti

10.01.2019. | India Block | New Atlas

Masterplan koji je izradila arhitektonska firma Snøhetta predviđa okrug nalik ostrvu za 12.000 studenata. Lokacija ovog okruga je na Dunavu u južnom delu Budimpešte.

Snøhetta je sa svojim projektom, koji podrazumeva stvaranje novog kanala uz rukavac Dunava u cilju formiranja novog poluostrva, pobedila na takmičenju „Budapest South Gate International Masterplan Design Competition“.

Studentsko

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti (foto: Filippo Bolognese i Snøhetta)

Na području od 135 hektara biće raspoređeni smeštajni kapaciteti za 12.000 studenata. Tu će se takođe nalaziti i edukativni i sportski objekti koji će biti postavljeni između parkova i područja za rekreaciju.

Atletska arena u okviru „South gatea“ imaće kapacitet od 15.000 mesta, a sam okrug će biti povezan sa planiranom železničkom stanicom Danubias.

Snøhetta, koja ima kancelarije u Oslu i Njujorku, pobedila je na međunarodnom takmičenju i izabrana da projektuje ovaj novi okrug. U konkurenciji je bilo 17 kompanija, među kojima i poznata svetska imena kao što su UNStudio, Feilden Clegg Bradley Studios, Adept i Squire and Partners.

Žiri je pohvalio Snøhettu za pametno korišćenje vode i bogatu zelenu površinu u svom projektu.

Studentsko

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti (foto: Filippo Bolognese i Snøhetta)

Mesto na kome se planira projekat je trenutno braunfild lokacija. Ovo poluostrvo na jugu mađarskog glavnog grada, razvija se u okviru strateškog plana - „Budapest 2030“. U okviru ovog plana su postavljeni ciljevi da grad bude održiviji, energetski efikasniji i društveno orijentisaniji.

„Budimpešta ima odgovarajući potencijal da postane jedan od gradova koji će dati primer u narednih 20 godina, u pogledu ekonomskih i inovacionih aktivnosti, odnosa i stanja izgrađenog i prirodnog okruženja, kulturnih dostignuća i mogućnosti za stanovanjem“, rekao je gradonačelnik Budimpešte István Tarlós.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;