INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kula inspirisana iPodom u Dubaiju

26.06.2018. | Adam Williams | New Atlas

Firma James Law Cybertecture iz Hong Konga koja stoji iza projekta mikro kuća u betonskim cevima, približava se završetku još jednog neobičnog poduhvata. U pitanju je zgrada pod nazivom „The Pad“. Smeštena u Dubaiju, ova zgrada dopadljivog izgleda treba da podseća na iPod koji stoji na bazu za punjenje.

Ova firma je prvobitno uradila projekat za stambenu zgradu za arhitektonski konkurs koji je bio održan pre više od decenije. James Law Cybertecture je na ovom takmičenju pobedila ugledne firme kao što su Zaha Hadid Architects i Foster + Partners. Međutim, iako je izgradnja počela 2007. godine, ekonomska pitanja zakočila su realizaciju. Sa radom se nastavilo 2013. godine i sada je skoro pa u potpunosti završena.

Slika 1. „The Pad“ (foto: James Law Cybertecture)

Zgrada obuhvata 26 spratova u okviru kojih se nalazi 256 stanova, od malih studija do trospobnih dupleksa. Prema James Law Cybertecture izled zgrade je direktno inspirisan Appleovim iPodom i naginje se pod uglom od 6,5 stepeni kako bi upućivao na način na koji iPod može da se nasloni kada stoji u svoju bazu za punjenje.

 

Slika 2. „The Pad“ (foto: James Law Cybertecture)

„Pad“ će stanarima ponuditi puno pametnih rešenja i sadržaja: biometrijske brave, pametno osvetljenje, kontrolisanje uređaja glasom i ogledala za praćenje zdravlja.

Ovo nije prva zgrada koja je inspirisana savremenom tehnologijom. Zgrada mešovite namene koju je projektovala Attika Architekten u Amsterdamu  je ukrašena sa 22 emotikona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;