Kurlipa - najveći tensegriti most na svetu u Brisbejnu, Australija

20.10.2009. | WAN

Kurilpa, najveći tensengritski most na svetu zvanično se otvara ove nedelje u australijskom gradu Brisbejnu, na istočnoj obali kontinenta, severno od Sidneja. Projektovao ga je odsek australijskog biroa Cox Rayner Architects u Queensland-u i Arup. Most za pešački i biciklistički saobraćaj koji povezuje centralnu poslovnu četvrt u Brisbane-u sa južnom obalom grada i glavnim kulturnim reperima koštao je 35,5 miliona funti.

Ovo je drugi projekat na kom su Arup i Cox Rayner Architects učestvovali zajedno, nakon što su 2000. godine sarađivali na mostu Goodwill koji je takođe imao ulogu da poveže glavne gradske zone.

Most Kurilpa (po istoimenom obližnjem parku) zasniva se na principu arhitekte Richard Buckminster Fuller-a gde tensegriti stvaraju sinergiju balansiranih sila zatezanja i pritiska u elementima konstrukcije stvarajući laganu i izuzetno snažnu strukturu.

Upitan koji je osnovni razlog primene tensegrita, vodeći arhitekta Michael Rayner objasnio je:

- Velika snaga ovih konstrukcija omogućava da sama platforma bude veoma tanka. Pošto su propisi na reci tražili da most mora imati visinu od 11m iznad južne uređene kote, debljina mosta od samo 90cm omogućila nam je da postignemo rampu manjeg nagiba, a u suprotnom ona bi dublje zašla u park Kurlipa, važno istorijsko sastajalište Aboridžina.

Dužine 470m i širine od 6,5m, most Kurlipa ima nekoliko vidikovaca i pokriven je celom dužinom. Obe ove konstrukcije podržava sekundarna tensegritska konstrukcija. Iz parka se na most penje spiralnom rampom (na fotografijama ispod).

Most je prvenstveno namenjen za 1.500 ljudi koji svakodnevno prelaze na južnu obalu, i prati potrebu poboljšanja pešačke komunikacije i povezivanja biciklističkih staza.

Rayner je istakao da nikakva posebna metafora nije vodila arhitekte prilikom projektovanja mosta, već jedino želja da premoste reku na praktičan i sasvim nov način:

- Most smo posmatrali kao put koji treba stanovnike da dovede do gradskih galerija, i razmišljanje o samom obliku svodilo se na apstrakciju...

Noću most osvetljava LED tehnologija koja može  biti programirana da pruža više različitih svetlosnih efekata. Kompletno osvetljenje mosta biće napajano iz solarnih izvora energije, a viškovi će biti vraćeni u glavnu distributivnu mrežu. Prema procenama, ovo će umanjiti emisiju ugljenika za 37,8 tona na godišnjem nivou.

Cox Rayner i Arup već privode kraju još jedan projekat mosta u Singapuru - Helix, čiji završetak se očekuje u martu 2010. godine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...