INFONET-468X60-BANNER

Otvoren je "zeleni" Logistički centar kompanije Lidl u Lapovu

05.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Povodom otvaranja novog "zelenog" Logističkog centra kompanije Lidl Srbija u Lapovu, razgovarali smo sa Aleksandrom Nikolićem, rukovodiocem sektora Gradnja te kompanije.

Lidl logističkii centar u Lapovu

Logistički centar kompanije Lidl Srbija u Lapovu (Foto: Lidl Srbija)

Kolika je vrednost investicije i koliko je trajala izgradnja Logističkog centra?

Novi logistički centar u Lapovu doneo je sa sobom investiciju visoku čak 70 miliona evra. Obzirom na svoju veličinu i značaj, činjenicu da se na ovaj način obezbeđuje još brže i efikasnije snabdevanje više od 60 Lidl prodavnica širom naše zemlje, od samog početka projektu smo pristupili posvećeno i timski.

Kako je planiranje osnov svakog uspešnog projekta, posebnu odgovornost imali smo od same pripreme ove investicije. Zbog obimnosti projekta, isti smo podelili u nekoliko faza, pa smo se tako najpre posvetili nedostajućoj infrastrukturi u Lapovu gde smo izgradili gotovo dva kilometara pristupnih saobraćajnica sa najmodernijom infrastrukturom, merno regulacionu stanicu za gas i najmodernije razvodno postrojenje sa daljinskim praćenjem, a regulisali smo i tok obližnjeg potoka. Izazov je bilo i izmeštanje tri dalekovoda u blizini, koji su se prostirali preko auto-puta E75 i preko naše građevinske parcele.

Aleksandar Nikolić Lidl

Aleksandar Nikolić, rukovadilac sektora Gradnja (Foto: Lidl Srbija)

Druga faza projekta bila je priprema parcele za izgradnju. Sa izgradnjom našeg logističkog centra, kao treće i finalne faze, počeli smo u maju prošle godine i za rekordnih godinu dana smo sve priveli kraju, što smatramo velikim uspehom. Naš glavni cilj koji smo postavili bio je da izgradnja bude "zelena" i time doprinese postizanju aktuelne teme u celom svetu - održivosti. U ostvarenju ovih planova, pomogli su nam naši partneri - imali smo sklopljenu saradnju sa oko 70 domaćih firmi.

Koliko je vaše dosadašnje iskustvo u sličnim projektima uticalo na izgradnju Logističkog centra u Lapovu?

Kompanija Lidl na internacionalnom nivou ima zaista visoke standarde u svim svojim sferama poslovanja, pa tako i u izgradnji. Iskustvo iz preko 30 zemalja, preko 200 logističkih centara i 12.000 prodavnica stiče se i implementira u vidu dokumenta koji predstavlja Lidlov standard o planiranju i izgradnji objekata.

Lidl logističkii centar u Lapovu

Investicija vredna 70 miliona evra (Foto: Lidl Srbija)

To bogato iskustvo koje se prenosi, pretvorilo nas je u stručnjake koji uvek nađu rešenje i efikasno grade svaki tip prodavnice, upravne zgrade ili logističkog centra. Ipak, ostajemo fleksibilni i prilagođavamo se potrebama okruženja u koje investiramo. Na ovaj način naš logistički centar u Lapovu, pored toga što sa prodavnicama čini visoko kvalitetnu logističku mrežu koja osigurava pouzdano snabdevanje, danas čini i najmodernije izgrađen centar ovog tipa sa preko 57.000 kvadradnih metara i 20 metara visine.

Kao rukovodilac tima gradnje mogu reći da sam jako ponosan na svoj tim, koji ulaže neverovatne napore da podigne standarde u planiranju i izgradnji i na taj način doprinese struci koju smo svi zajedno odabrali. Posebnu zahvalnost dugujemo i našim partnerima, koji uz obostrano zadovoljstvo i uzajamno poštovanje rastu sa našom kompanijom.

Lidl logističkii centar u Lapovu

Toplota iz rashladnih sistema koristi se za podno grejanje (Foto: Lidl Srbija)

Da li ste koristili specijalne materijale i tehnike u izgradnji Logističkog centra i na koji način će oni doprineti održivosti objekta?

Kao što sam već pomenuo, tokom gradnje nam je bilo vrlo važno da vodimo računa o održivim procesima. Naš najveći uspeh u tome jeste postavljanje čak 10.000 kvadratnih metara solarnih panela na krov logističkog centra. Obezbedili smo da centar  iz svog sopstvenog izvora energije pokriva 30% potrebnog kapaciteta električne energije za rad.

Lidl logističkii centar u Lapovu

Na krovu je postavljeno 10.000 kvadratnih metara solarnih panela (Foto: Lidl Srbija)

Pored uštede u vidu solarnih panela, sproveli smo i mnoge druge tehnike za uštedu resursa, pa je tako upotrebljena rekuperacija toplote iz sistema rashlade kao energija za podno grejanje, kišnica sa krova objekta se čuva u rezervoarima i koristi kao tehnička voda za ispiranje toaleta, BMS (building management system) upravlja celim objektom prema softverski zadatim parametrima itd. Kroz sve ove savremene sisteme uštedeli smo energiju za 45% u odnosu na referentne objekte ovog tipa, a upotrebu vode smanjili za 80%.

Za potrebe naših objekata pažljivo biramo materijale, koji pored estetskih moraju da zadovolje i niz drugih zahteva naših internih standarda. Vodili smo računa da se koriste isključivo materijali sa CE sertifikatima i sa adekvatnim domaćim atestima. Uzimali smo isključivo boje koje u svom sastavu nemaju "VOC" sadržaj štetnih materija, niti iste emituju, dok su parkinzi i krov centra sačinjeni od svetlih materijala, kako bi se obezbedilo manje zagrevanje površine, samim tim i emisije, ali i prijatniji boravak našim vozačima i zaposlenima.

Lidl logističkii centar u Lapovu

Korišćeni su isključivo materijali sa CE sertifikatima (Foto: Lidl Srbija)

Konstantno pratimo trendove u građevinarstvu kada je u pitanju zaštita životne sredine. Tako smo i 2018. godine za prvi Lidl logistički centar u Novoj Pazovi dobili internacionalno priznati LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold sertifikat, koji potvrđuje poštovanje principa održivosti prilikom gradnje. Sa novim centrom u Lapovu otišli smo još korak dalje, pa smo trenutno u procesu sertifikacije za LEED sertifikat najvišeg ranga.

Kada pogledam godinu dana unazad, sa zadovoljstvom mogu da kažem kako smo ovim projektom dokazali da sve što radimo u našoj zemlji, radimo posvećeno i sa ljubavlju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;