INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva vertikalna šuma u Holandiji

06.07.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Firma Stefano Boeri Architetti koja radi na realizaciji projekta vertikalne šume „Forest City“ u Kini, objavila je svoje pobedničko rešenje za prvi projekat takve vrste u Holandiji. Kula pod nazivom „Hawthorn Tower“ će biti smeštena u Utrehtu i kao i njene prethodnice u Milanu, biće pokrivena zelenilom i očekuje se da će apsorbovati preko 5,4 tone ugljen-dioksida. U okviru ove kule će se nalaziti urbani ekosistem sa preko 30 različitih biljnih vrsta koji će biti ekvivalentan jednom hektaru šume.

Slika 1. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Planirano je da se sa gradnjom započne 2019. godine. „Hawthorn Tower“ će direktno snabdevati zelenilom samo srce područja Jaarbeursboulevard koje se nalazi u blizini stanice u Utrehtu. Pored ove kule u planu je još jedna višespratnica, koja je projekat amsterdamske firme MVSA. „Firma Stefano Boeri Architetti će ovom kulom od 90 metara pokušati da u centru grada Utrehta stvori inovativno iskustvo zajedničkog života između grada i prirode", rekle su arhitekte. Na svim stranama fasade nalaziće se biljke. Fasada će imati oko 10.000 biljaka različitih vrsta, od toga će biti 360 stabala i 9.640 grmlja i cveća.

Slika 2. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zgrada mešovite namene biće pozicionirana kao „novi zdravi centar u Utrehtu", i u okviru nje će se nalaziti kancelarije, prostorije za fitnes i jogu, parking za bicikle i javni prostor za zabavu. Sam izgled i dizajn kule će biti uklopljeni u postojeću sredinu i urbanu sliku grada. U okviru kule će se nalaziti i „Vertical Forest Hub“, istraživački centar zadužen za urbanističko pošumljavanje na svetskom nivou  koji će biti otvoren za javnost. Centar će biti smešten u prizemlju i biće direktno povezan sa krovnom baštom na šestom spratu. U ovom istraživačkom centru će biti predstavljana različita tehnička i botanička rešenja koja su odabrana za kulu i pratiće se napredak vertikalnih šuma koje su u izgradnji širom sveta.

Slika 3. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Hawthorn Tower“ je najnoviji projekat vertikalne šume koja je predstavljena za samo srce Evrope. Slede i drugi projekti urbanih pošumljavanja koje je projektovala firma Stefano Boeri Architetti. Ostali projekti koji se odnose na vertikalne šume a u toku su realizacije su u Nanjingu i Lozani, zatim planinski hotel u Guejdžou. U planu su i zeleni objekti u Parizu, Tirani i Šangaju.

Slika 4. „Hawthorn Tower“ (foto: Imaginary A2/Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Očekuje se da će radovi na projektu „Hawthorn Tower“ biti kompletirani 2022. godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;