INFONET-468X60-BANNER

Kula koja liči na ogromno stepenište

06.06.2017. | Amy Frearson | Dezeen

MVRDV je izgradio soliter u Poznanju u Poljskoj, koji liči na veliko stepenište kada se posmatra iz jednog ugla, dok iz drugog izgleda kao da će se prevrnuti.

„Bałtyk“ kula koja ima 16 spratova je prva zgrada u Poljskoj koja je delo roterdamske firme MVRDV. Izgrađena je u partnerstvu sa lokalnom firmom Natkaniec Olechnicki Architekci.

Slika 1. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

Kula ima dramatično zateturanu formu. Cilj je bio da menja oblik u zavisnosti od ugla pod kojim se posmatra.

Sa jedne strane, spratovi pod nagibom liče na široko stepenište koje se penje prema nebu. Ali s druge strane, slojeviti isečci u bazi konstrukcije čine da zgrada izgleda nestabilno i neizbalansirano.

Slika 2. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

Iz firme MVRDV kažu da je ovo jedna od novih zgrada u Poznanju o kojoj se najviše govori". „Bałtyk“ je zgrada mešovite namene koja ima 25.000 kvadratnih metara u okviru kojih se nalaze kancelarije, prodavnice, restoran i drugi sadržaji.

Zateturane spratne ploče omogućavaju da terase budu prostranije na velikom broju spratova na kojima se nalaze kancelarije. Takođe drže zgradu dovoljno udaljenom od prometne „Rondo Kaponiera“ raskrsnice.

Slika 3. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Kada smo prvi put došli u Poznanj, cilj je bio jasan, a to je da stvorimo reprezentativnu zgradu sa javnim funkcijama koje će se nalaziti u okviru prva dva sloja i na vrhu", objasnila je Nathalie de Vries, suosnivač firme MVRDV.

„Shvatili smo da ako bismo mogli da kontrolišemo gabarit zgrade, tada bismo mogli i da stvorimo novi trg između Baltika i Concordie", nastavila je. „Odgovorili smo tako što smo pretvorili dijagonalne oblike u terase, upotrebljive za radnike koji rade u kancelarijama."

Slika 4. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

MVRDV je koristio sličan pristup kao na projektima „Pushed Slab“ poslovnoj zgradi u Parizu i sedištu DNB banke u Oslu. Ali „Bałtyk“ pokazuje kako ova ideja može da se primeni na konstrukcije u visokogradnji.

De Vries opisuje rezultat kao „vitku zgradu koja se veoma razlikuje sa sve četiri strane".

Slika 5. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

„Vitka je prema vrhu kako bi se stvorio osećaj da je u pitanju kula, ali uz poštovanje propisanih ograničenja za visinu", rekla je ona.

Spoljni izgled kule je nalik drugim objektima na tom području. Preuzeti su elementi modernističkog objekta „Okrąglak“ koji karakteriše okruglasta forma a delo je arhitekte Mareka Leykama iz 1954. godine.

Slika 6. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

Oba objekta i „Okrąglak“ i „Bałtyk“ karakterišu mali prozori poređani tako da iz daljine izgleda kao mreža. Ali umesto tradicionalnog betona sa kojim je radio Leykam, MVRDV se odlučio za tamni beton koji je išaran sa staklenim vlaknima i koji je dao neobičan izgled i završnu notu.

Ovi istureni okviri takođe funkcionišu kao rešetke, smanjujući prodiranje sunca u kancelarije koje se nalaze unutra.

Zgrada se sastoji od 12.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Restoran i hotel zauzimaju 750 kvadratnih metara, dok je 1.350 kvadratnih metara namenjeno za prodavnice. Tu su i tri nivoa podzemne garaže.

Slika 7. „Bałtyk“ kula (foto: Ossip van Duivenbode, preuzeto sa www.dezeen.com)

MVRDV je bio jedan od dobro rangiranih arhitektonskih studija na „Dezeen Hot List 2016“. i nalazi se  na devetoj poziciji. Firma, koju predvode Winy Maas i Jacob van Rijs je prepoznatljiva po zgradama („Markthal Rotterdam“ i „Book Mountain library“).

Završetak „Bałtyk“ prati otkrivanje druga dva velika projekta ove firme - park na preuređenom auto-putu u Seulu i preuređenje popularne roterdamske dizajnerske prodavnice Groos.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;