INFONET-468X60-BANNER

„Lebdeći“ arheološki muzej na Kipru

10.05.2017. | WAN

Firma Pilbrow & Partners je predstavila zapanjujući projekat –„lebdeći“ arheološki muzej u Nikoziji na Kipru. Plan je da ovaj muzej bude smešten iznad mesta gde se vrše arheološke iskopine.

Inovativni planovi, dostavljeni u sklopu otvorenog međunarodnog konkursa za novi muzej u kiparskom glavnom gradu, preokrenuli su prvobitan plan pomeranjem predložene lokacije muzeja na brdo Agios Georgios, koja je trenutno izdvojena kao lokacija za novi Predstavnički dom (House of Representatives).

Slika 1. Projekat arheološkog muzeja u Nikoziji (foto: Pilbrow & Partners, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Nakon što su pronađeni opsežni arheološki ostaci na brdu Agios Georgios tokom rane faze izgradnje novog Predstavničkog doma, planovi za novu zgradu su na neodređeno vreme odloženi, ostavljajući parlament bez nove lokacije.

Predlog firme Pilbrow & Partners je da novi arheološki muzej bude na brdu Agios Georgios. Ovaj plan omogućava stvaranje dinamičnog arheološkog muzeja 21. veka koji će biti postavljen u kontekstu živog arheološkog nalazišta.

Slika 2. Projekat arheološkog muzeja u Nikoziji (foto: Pilbrow & Partners, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

U isto vreme, radikalni predlog upućuje na potrebu za novom lokacijom za Predstavnički dom, pa shodno tome Pilbrow & Partners predlaže preseljenje na mesto koje je ranije bilo namenjeno za arheološki muzej. Ovo mesto na Tziabacharlala Nechrou nudi veliki ravan prostor bez arheoloških ostataka i nalazi se neposredno uz postojeći Predstavnički dom

Fred Pilbrow, osnivač partner firme Pilbrow & Partners rekao je: "Naš predlog rešava problem pronalaženja nove lokacije za Predstavnički dom, dok u isto vreme potpuno transformiše potencijal novog muzeja. Mislimo da predložena lokacija za arheološki muzej u stvari mnogo više odgovara novom Predstavničkom domu jer se mogu povezati i ponovo iskoristiti elementi stare zgrade Predstavničkog doma.“

Slika 3. Projekat arheološkog muzeja u Nikoziji (foto: Pilbrow & Partners, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Važno je da predlog takođe otvara potpuno novu paradigmu za arheološki muzej u 21. veku. Planom se posetioci i osoblje stavljaju u blisku vezu sa realnim i tekućim arheološkim istraživanjima. Cilj je da se sa jedne strane prikažu artefakti a sa druge da se pokaže kako je arheologija dinamičan proces koji kontinuirano obogaćuje i revidira naše razumevanje prošlosti."

Ležeći nekih 600m južno od postojećeg muzeja, brdo Agios Georgios nudi uzvišen pogled na venecijanske zidove starog grada na severu. Arheološke iskopine sa najboljim preživelim ostacima se nalaze na prednjoj strani lokacije koja je kruna brda - Severis Avenue i na dve lokacije na južnoj padini.

Slika 4. Projekat arheološkog muzeja u Nikoziji (foto: Pilbrow & Partners, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Firma Pilbrow & Partners zamislila je muzej kao „lebdeću“ palubu postavljenu na vrhu brda, koja prekriva i štiti arheološke iskopine koje se nalaze ispod.

Posetioci ulaze preko blagih stepenica i rampe koji su pozicionirani na način da omoguće pogled do arheoloških iskopina. Nakon toga se dolazi do uzvišenog centralnog prostora koji se sastoji od foajea i nalazi u hladu, okružen je galerijama za trajne i privremene postavke. Između ovih galerija, a u otvorima nalik pukotinama u na dnu tj. podu foajea, vidljive su arheološke iskopine.

Kafić na krovu okrenut na severnu stranu ima izlaz na terasu i odatle se pruža pogled na venecijanski utvrđeni grad.

Slika 5. Projekat arheološkog muzeja u Nikoziji (foto: Pilbrow & Partners, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Fred Pilbrow je takođe rekao: „Projekat nudi primeran predlog za prikaz vrlo važne kolekcije sa velikim prostorijama za prikaz i angažman. Najbitnije je što se će se na lokaciji sa arheološkim ostacima koja obuhvata čitav istorijski razvoj Nikozije, nalaziti i Muzej koji će ponuditi jedinstven uvid u arheološke aktivnosti kao dinamičke procese koji imaju za cilj da kontinuirano obogaćuju i poboljšavaju naše razumevanje prošlosti.“

„Posetioci će videti arheologe kako rade na licu mesta, odnosno kako vrše istraživanje u okviru nalazišta postavljenog ispod javne galerije. Ovim će se takođe dati pozadina osoblju i tehničkim područjima, povezujući njihov rad na prikupljanju sa originalnim kontekstima nalaza."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;