INFONET-468X60-BANNER

10 najboljih projekata održive gradnje

27.04.2017. | Adam Wiliams | New Atlas

Svake godine, Američki institut arhitekata (AIA) i njegov Komitet za zaštitu životne sredine (COTE) biraju 10 najboljih projekata održive gradnje. Na jednom mestu će biti predstavljeni neki od najboljih zelenih arhitektonskih rešenja, pa shodno tome ovogodišnji izbor uključuje solarnu škola, super-efikasan univerzitet, singapursku bolnicu koja koristi 69 odsto manje energije u odnosu na objekte iz branše u Americi.

„2017 COTE Top Ten Awards “ uključuje ukupno 10 projekata, od kojih je jedan nosi tituli pobednika „Côte Top Ten Plus“.

U nastavku će biti prikazana tri projekta po našem izboru.

Slika 1. „Bristol Community College“ (foto: Edward Caruso Photography)

 

Ng Teng Fong General Hospital & Jurong Community Hospital - HOK

„Ng Teng Fong General Hospital & Jurong Community Hospital“ u Singapuru je impresivna zelena bolnica projektovana po principima pasivnog dizajna.

Za razliku od drugih singapurskih bolnica, ovde se svakom pacijentu nudi prozor kojim može da upravlja kako bi sebi osigurao svež vazduh i pogled. Zgrada koristi sistem za reciklažu „sive“ vode pa je samim tim smanjena potrošnja vode, dok unakrsno ventilacioni sistem i zaklonjenost od sunca takođe pomažu da se snizi temperatura. Ovo mora da radi jer se prirodno ventiliše impresivnih 70 odsto objekta, što uključuje 82 odsto bolničkih kreveta.

Njeni zeleni krovovi su prepuni guste vegetacije kao i spoljni zidovi koji su prekriveni zelenilom. Zgrada je projektovana da koristi 38 odsto manje energije od tipičnih singapurska bolnica i 69 odsto manje od tipičnih američkih bolnica.

„Ovaj projekat je izuzetan model za bolnice kako da se ponašaju zdravije prema svojoj okolini, čega nema u Sjedinjenim Američkim Državama", kažu iz žirija AIA. „U tropskoj klimi, 82 odsto kreveta pacijenata se prvenstveno pasivno hlade i prirodno ventililišu. Oslanjanje na pasivne strategije predviđa značajno smanjenje energije i povezivanje na dnevno svetlo i pogled."

Slika 2. „Ng Teng Fong General Hospital & Jurong Community Hospital“ (foto: Rory Daniel)

 

Stanford University Central Energy Facility – ZGF Architects LLP

Godine 2011. Stanford University odlučio je da istraži kako mogu da zamene svoj zastareli energetski sistem koji je gotovo 100 odsto na bazi fosilnih goriva. Rezultat je ovaj moderan, arhitektonski atraktivan i održivi centralni energetski objekat koji je projektovala firma ZGF Architects LLP.

„Stanford University Central Energy Facility“ se pokreće 65 odsto iz obnovljivih izvora. Na krovu se nalazi veliki niz solarnih panela i cisterne za skladištenje vode koji zajedno obezbeđuju 93 odsto potreba za grejanjem i toplom vodom zgrade kampusa. Novi objekat štedi 127 miliona litara vode godišnje, odnosno 18 odsto vode za piće kada se posmatra celokupni kampus.

„Ovaj projekat ispunjava ugljenično-neutralnu strategiju za Stanford i smešta centralno postrojenje", kažu iz žirija. "Objekat pokazuje klimu „dugog dometa“ i energetski plan u akciji. Pretvara ono što bi bilo tipično nepoželjno energetsko postrojenje u učionicu i daje trenutak uživanja u arhitektonskom delu."

Slika 3. „Stanford University Central Energy Facility“ (foto: Tim Griffith)

 

R.W. Kern Center – Bruner/Cott & Associates

„R.W. Kern Center“ služi kao kapija na Hampshire College i uključuje učionice, kancelarije, kafić i galerijski prostor. Zgrada je potpuno samoodrživa: stvara sopstvenu električnu energiju pomoću solarnih panela, prikuplja kišnicu za upotrebu, i reciklira sopstveni otpad.

Dizajnerski tim je iskoristio prirodnu dobrodošlicu centra kako bi napravili da električni vodovi, sistemi kanala i cevi budu vidljivi javnosti, čime se naglašavaju neki od radova koji se odnose na održivu gradnju. Digitalna instrument tabla je vidno istaknuta u centralnom zajedničkom prostoru gde se nalazi i kafić kako bi se pokazala potrošnja energije, kao i informacije o sistemima i performansama zgrade. Sve je to na raspolaganju posetiocima kampusa preko web stranice i brošura koje mogu dobiti na licu mesta.

„The R.W. Kern Center u okviru Hampshire College je projektovan da zadovolji „Living Building Challenge“ - odnosno ostvarenje neto nulte energije i vode i da bude izgrađena bez korišćenja proizvoda sa crvene liste (materijali koji sadrže hemikalije označene kao štetne za živa bića]", kažu iz žirija AIA. "Zajednički i integrisani timski pristup rezultirao je u stvaranju jednog od najznačajnijih izvođačkih projekata u zemlji, uz povratni efekat na druge visokoškolske kampuse na severoistoku."

Slika 4. „„The R.W. Kern Center“ (foto: Robert Benson Photography)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;