INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otkačene kule u obliku slova

09.03.2017. | Adam Williams | New Atlas

Firma MVRDV ima dugu istoriju u oblasti projektovanja objekata koje karakteriše izostanak zidova i njegov nedavno predstavljen predlog za „Franklin Mitte“ definitivno sledi ovaj stil. Holandska firma se nada da će pretvoriti bivšu kasarnu američke vojske u Manhajmu u Nemačkoj u moderno novo naselje sa četiri stambene kule u obliku slova. Svaka kula će biti u obliku jednog slova a zejedno će činiti reč „HOME“.

Slika 1. Projekat „Franklin Mitte“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.newatlas.com)

MVRDV je zadužen za „OM“ u „HOME“, kako bi se reklo. Firma sarađuje sa haascookzemmrich STUDIO2050 i AS&P, koje su zadužene za ostale dve zgrade sa oblicima H i E. O ovim kulama nema još uvek detalja ali o se za MVRDVove stambene zgrade u obliku slova O i M zna da će obuhvatiti jedna ukupno 120 a druga 185 stanova.

Slika 2. Projekat „Franklin Mitte“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kula u obliku slova O će izgledati kao pikselizovana verzija „Circle Mansion“ u Guangdžou. Sadržaće spratnu površinu u ukupnom iznosu od 12,380m² i javni hol u centru, kome bi se prostupalo dugim stepeništem. Slično je i sa kulom u obliku slova M, koja će se prostirati na površini od 17.890m². Na vrhu bi se nalazilo par velikih teniskih terena  koji podsećaju na MVRDV-ov „Couch project“.

Čini se čudnim to što nemački projekat predvođen holandskom firmom pravi kule u obliku slova koja zajedno čine reč na engleskom jeziku, ali možda je to iz razloga što je tu nekada bila američka vojna baza.

Slika 3. Projekat „Franklin Mitte“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.newatlas.com)

U svakom slučaju, MVRDV planira da stvori veštačko brdo od ostataka starih srušenih baraka na 144 hektara duž mesta. Firma ima za cilj da ovo mesto učini takvim da ljudi tu mogu da prošetaju i opuste se, a da takođe uživaju i u dobrom pogledu na komšiluk i „HOME“ kule. Supermarket, restorani, kafići i ostali sadržaji su u planu, ali i veliki parking za bicikle u okviru zgrade.

Slika 4. Projekat „Franklin Mitte“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.newatlas.com)

Kada će se početi sa realizacijom projekta se još uvek ne zna kako kažu iz firme MVRDV ali da će krenuti je definitivno.  Projekat je zamišljen kao sličan onom u Madridu u Španiji - „Mirador“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;