INFONET-468X60-BANNER

Plutajuća biciklistička staza od milijardu dolara

13.11.2015. | Adam Williams | Gizmag

Veoma ambiciozan projekat, vredan milijardu dolara, predlaže izgradnju plutajuće samoodržive biciklističke staze na reci Temzi u Londonu, Velika Britanija. U nameri da sakupe sredstva za realizaciju ovog projekta, autori su pokrenuli „crowdfunding“ kampanju preko međunarodne platforme za fandrejzing – „Indiegogo“.

Ukoliko se realizuje, projekat „Thames Deckway“, kako su ga nazvali, omogućiće biciklistima bezbednu stazu van ostalog saobraćaja, a kroz centralni deo Londona, po ceni od 1.50 funti. Smeštena blizu obale, kako bi izbegla ostali rečni saobraćaj, staza bi se sastojala od četiri trake, više ulaznih i izlaznih tačaka, kao i drugih sadržaja uključujući kioske za prodaju osveženja i prostora za odmor.

Biciklistička staza bi plutala na nizu povezanih pontona koji bi bili usidreni. Mesta na kojima bi se nalazili ulazi i izlazi bi bili zakačeni i obezbeđeni, kako bi se omogućila nesmetana promena plime i oseke, a četiri trake bi imale neklizajuću, samosušeću površinu i branike na ivicama kako bi se sprečilo padanje biciklista u reku.

U planu je da staza bude otvorena 24 sata, 7 dana u nedelji, ali bi njena upotreba bila podeljena između biciklista i pešaka, u zavisnosti od potrebe. Tako bi, na primer, tokom saobraćajnog špica na stazi bio dozvoljen prolaz samo biciklistima, dok bi van saobraćajnog špica njome mogao da se prošeta i određen broj pešaka. Vikendima bi staza služila samo pešacima. Što se tiče potrebe za električnom energijom, ona bi dolazila putem vetra, mora i solarnih sistema, ali bi u slučaju da se pomenuti sistemi pokažu neadekvatnim, baterije bile iskorišćene.

Autori ovog projekta se nadaju da će uspeti da sakupe 175,000 funti putem platforme „Indiegogo“ kako bi uradili dodatna istraživanja i prerade idejnog plana. Ukoliko se kampanja pokaže uspešnom, tim će svakako morati da sakupi 600 miliona funti, ukoliko budu želeli da realizacija projekta „Thames Deckway“ bude gotova do 2023. godine, tako da im predstoji dug put.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;