INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobednik konkursa za 3D štampanu kuću na Marsu

30.09.2015. | Dezeen

Američka svemirska agencija (NASA) nas je nedavno obavestila o svom najnovijem otkriću – postojanju tekuće vode na Marsu. Takođe nas je obavestila i o pobedniku konkursa koji je ove godine organizovala, na kojem su učestvovali projekti potencijalnih staništa na crvenoj planeti, izrađenih korišćenjem 3D štampača, o čemu je nedavno bilo reči i na našem portalu.

Prvo mesto na ovom takmičenju zauzela je „Kuća od leda“, projekat za koji je dodeljena nagrada u iznosu od 25,000 dolara, pod pokroviteljstvom NASA-e i američkog Instituta za Inovacije i Proizvodnju Aditiva „America Makes“.

Od učesnika ovog takmičenja bilo je traženo da dizajniraju bazu za ukupno četiri astronauta, koristeći tehnologiju 3D štampanja i materijale koji se mogu naći na Marsu. Pobednički projekat takmičenja došao je iz njujorških arhitektonskih studija „SEArch“ (Space Exploration Architecture) i „Clouds AO“ (Clouds Architecture Office).

Njihov projekat bio je jedan od malobrojnih koji ne podrazumeva korišćenje regolita – rastresitog zemljišta i kamena, pronađenog na crvenoj planeti – već upotrebu ledenog omotača koji bi bio u mogućnosti da „zaštiti unutrašnjost prebivališta od radijacije i istovremeno pruži potpuni užitak života iznad površine zemlje“.

Ovaj koncept pretpostavlja korišćenje zaliha vode na Marsu, za koju se do skoro mislilo da postoji samo u formi leda. Projekat čini par kupastih konstrukcija izrađenih od leda i postavljenih jedna unutar druge kako bi izolovale stanovnike od veoma negostoljubive klime koju ova planeta ima – koja može da varira između +20 i -150 °C.

Spektar apsorbovane vode, kako je zamišljeno, bi mogao da ublaži ultraljubičasto i gama zračenje, a da istovremeno propušta svetlost unutra.
„Prepoznavanje te vode predstavlja gradivni blok za život, a tim je koristio pristup 'praćenja vode' kako bi koncipirali i izradili svoj projekat,“ kažu iz studija „Clouds AO“ i „SEArch“.

„Projekat ’Kuća od leda’ je nastao sa imperativom da svetlost i povezanost sa spoljašnjim svetom uvrsti u rečnik arhitekture Marsa.“

Tim koji je radio na izradi ovog projekta činilo je osam dizajnera iz studija „SEArch“ (Christina Ciardullo, Kelsey Lents, Jeffrey Montes, Michael Morris i Melodie Yashar) i tri iz studija „Clouds AO“ (Ostap Rudakevych, Masayuki Sono i Yuko Sono), kao i 14 specijalnih konsultanata – od naučnika i astrofizičara do geologa i inženjera tehnologije 3D štampanja.

Drugoplasirani tim na ovom takmičenju, kompanija „Foster + Partners“ iz Londona, je sa svojim predlogom gradnje pomoću robota uz korišćenje regolita, bio jedan od 30 koji su ušli u uži izbor za nagradu, od ukupno 160 učesnika na takmičenju.

Među onima koji su ušli u uži izbor nalazi se i projekat „Sfero“, francuske firme „Fabulous“ i Evropske svemirske agencije, o kojem više možete pročitati na našem portalu.

NASA je 2013. godine prvi put objavila da gradi fabriku za 3D štampanje u svemiru, da bi godinu dana kasnija potvrdila da je odštampala svoj prvi objekat, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, i tako „utrla put budućim dugačkim svemirskim ekspedicijama“.

Početkom ove godine NASA je otkrila svoje planove o korišćenju dronova za dalja istraživanja Marsa, što bi pomoglo u mapiranju terena kojim bi rover prelazio u ekspedicijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;