INFONET-468X60-BANNER

Brutopia donosi idilični komunalni život u Brisel

14.07.2015. | Arch Daily

Brutopia je novi model stanovanja koji kombinuje održivi stambeni život sa urbanim baštovanstvom, poslovnim prostorima i servisnim centrom u Briselu, Belgija. Kompleks je projektovan od strane arhitektonskog biroa Stekke + Fraas, i obuhvata diverzitet spajajući stanare različitih uzrasta, društvenog položaja i zanimanja. Kroz deljenje prostore i sadržaje, Brutopia nastoji da podstakne obogaćena društvena iskustva i veze u sred gusto naseljenog grada.

Kompleks Brutopia se sastoji od dve zgrade, koje su postavljene oko velike zajedničke bašte u kome stanari mogu da uživaju. Arhitekte su projektovale dvadeset i devet energetski efikasnih stanova, od kojih su dvadeset i sedam projektovani sa pasivnim principima gradnje (sedam od ovih su nula-energetski projekti), a dva troše veoma malo energije.

Celokupni kompleks ima koristi od velikog sistema sakupljanja kišnice i krovnih solarnih panela, kao i od svežeg voća i povrća koje se uzgraja u zajedničkom vrtu. Deljena vešarnica i velike sale za sastanke i druženje pružaju pogodnosti za održavanje troškova na niskom nivou u ovom skupom glavnom gradu.

Stanovnici Brutopia kompleksa dolaze iz različitih ekonomskih sredina. Svakom je pružena prilika da živi u kompleksu personalizacijom svoje stambene jedince prema svom budžetu, a svaka jedinica je prodavana po pristupačnoj ceni. Tokom procesa gradnje, stanari su pozvani da pomognu u opremanju svojih stanova.

Kompleks Brutopia je urbano rešenje za povećane troškove života u glavnom gradu Belgije, pružajući domaćinski osećaj i ugođaj, kao i mnogo potrebne pogodnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;