INFONET-468X60-BANNER

Japanska stepenasta planinska kuća inkorporira svetlo, vetar, vodu i senke

29.05.2015. | Designboom

„Cocage“ je dvospratna kuća i izložbeni salon u gradu Koči u Japanu koja inkorporira spoljašnje elemente kao što je svetlost, vetar, voda i senke direktno u svoj dizajn.

Kuća u obliku slova H je nalik terasastoj planini prekrivenoj otvorima za puštanje svetlosti u enterijer, dok malo veštačko jezerce pored kuće uvodi prirodno okruženje u ubrani prostor i pomaže u održavanju kuće hladnom.

Smela trouglasta forma, projektovana od strane biroa Suppose Design Office, stvara upečatljivi objekat sa dve spavaće sobe, gde sunce i vetar igraju kako bi stvorili razigrano i efikasno prebivalište.

Jednostavan raspored kuće je postignut preko oblika prostornog plana u obliku slova H. U prizemlju se nalazi kupatilo, vešeraj, ostava, dve spavaće sobe, kuhinja i tradicionalna tatami soba, a svi ovi prostori su zajedno spojeni otvorenim dnevnim boravkom. Terase na obe strane prizemlja spajaju enterijer sa spoljašnjim prostorm i podstiču unakrsnu ventilaciju.

Na gornjem nivou kuće se nalazi veliki otvoreni tavanski prostor koji služi kao izložbeni salon, ali bi u noramalnoj kući ovaj prostor mogao da služi kao igraonica, drugi dnevni boravak ili čak kao kancelarijski prostor. Svaka prostorija u kući ima visok nivo privatnosti i dovoljno prostranosti.

Obilje prozora omogućavaju puno prirodne svetlosti u enterijeru, dok otvori na fasadi kuće štite enterijer od solarnog zagrevanja i bacaju trakaste senke na pod. Obrnuti otvori na spatu istvoremeno imaju funkciju polica i dekorativnog elementa dizajna.

Unakrsna ventilacija u celom prostoru kuće pomaže u održavanju prijatnih temperatura, a veštačko jezero ispred jedne od terasa u prizemlju pomaže u hlađenju mikroklime preko procesa evapotransportacije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;