INFONET-468X60-BANNER

Kuća 23.2 u Vankuveru

29.05.2015. | Dezeen

Kuća 23.2 je projekat arhitekte Omera Arbela, izgrađena za porodicu na velikom seoskom imanju nadomak Vankuvera na zapadnoj obali Kanade. Kuća se nalazi na mestu gde vlada maksimalna napetost između dve sredine, blagoj padini sa istoka ka zapadu i dve mase stare šume koje definišu dve „otvorene sobe“.

Svaka od njih ima sopstvenu ekologiju i svetlosne uslove, i kao takvi aktivno definišu značajnu razliku između sebe, pružajući fokus na centralnom tranzicionom prostoru između njih.

Sam dizajn kuće je započeo od polazne tačke korišćenja greda od duglazije starih sto godina koje su dobijene iz niza porušenih skladišta. Ove grede su korišćene za pravljenje trouglaste ramovske konstrukcije, a sama konstrukcija je korišćena za stvaranje krova koji deluje kao sekundarni veštački pejzaž, sa kojim je arhitekta prekrio blagu padinu parcele.

Arhitekta je manipulisao sa krovnim ravnima i naborima kako bi stvorio implicitne i eksplicitne veze između unutrašnjih i spoljašnjih prostora, tako da svaka unutrašnja prostorija ima odgovarajuću spoljašnju prostoriju, stvarajući na taj način fascinantnu strukturu povezanu sa prirodom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;