INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pasivna solarna Nahahum koliba

04.05.2015. | Dezeen

Spektakularni planinski pejzaž prepun kanjonima okružuje ovu zgodnu i ekološku osetljivu kolibu Nahahum. Projektovana od strane arhitektonskog biroa Balance Associates, dvospratna kuća je, pre svega, izgrađena od drveta i betena i ukrašena sa valovitim metalnim krovom. Kuća je smeštena u padini brda i projektovana je da optimizuje solaranu orijentaciju i panoramske poglede na planine Kaskejd u Vašingtonu, SAD.

Nahuhum koliba je izgrađena duž ose istok-zapad i ona je delimično ukopana u svom istočnom delu u padinu, dok je zapadni deo ostavljen izložen sa obiljem zastakljenja kako bi se obezbedili dalekosežni pogledi na kanjon ispod.

Betonski potporni zidovi čine bazu kolibe Nahahum i pružaju prelepi kontrast u odnosu na horizontalne drvene panele i metal koji oblažu drugi nivo kuće. Veliki prepusti i zastakljenje pune spratne visine na severnoj i južnoj fasadi se obmotavaju oko dnevnog boravka u prizemlju.

Kuća je projektovana za četvoročlanu porodicu, uz mogućnost proširenja, i ona se sastoji od dva glavna područja: prizemlje smešta otvorenu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, dok podeljeni gornji nivo smešta dve spavaće sobe, dva kupatila i potkrovlje.

Liveni betonski podovi su dopunjeni sa enterijerskim oblogama od svetlog drveta i belo obojenim zidovima. Pored pasivnog solarnog zagrevanja, kuća se održava toplom sa podnim grejanjem i peći na drva.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;