INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Foster+Partners predstavio projekat novog metro sistema u Džedi, Saudijska Arabija

16.04.2015. | Inhabitat

Nagrađivani arhitektonski biro Foster + Partners je nedavno predstavio projekat novog transportnog sistema grada Džeda - jednog od najživljih gradova u Saudijskoj Arabiji. Biro je pobedio na međunarodnom konkursu za projektovanje gradske transportne mreže, dok je ceremonija potpisivanja ugovora je održana krajem marta.

Biro će projektovati sve od železničkih stanica do brendiranja metroa, autobusa, trajekta i biciklističkih staza. Ovaj novi sistem je projektovan sa dugoročnim, održivim principima - onim koji uzimaju u obzir načine na koji će se grad razvijati u nekoliko narednih vekova, a ne samo par decenija od sada.

Centralna tačka master plana će biti drevna Al Balad četvrt, koja je osnovana u 7. veku, jer ona ima osenčene ulice koje su namenjene za pešake. Ova oblast je veoma gusto naseljena, ali u ovom trenutku ima jako malo čvorišta javnog prevoza da samo 12 odsto građana živi unutar pešačke udaljenosti od autobuskih ili metro stanica.

Biro Foster + Partners želi da podigne taj broj do 50 odsto ili više, uz strateško planiranje koje iskorišćava gustinu te oblasti. Svaka stanica javnog prevoza se projektuje da bude centralno čvorište u novom naselju, i svaka će imati jedinstveni arhitektonski karakter. Zajedno će ta susedstva pomoći u stvaranju svestranog grada koji ima nešto fascinantno da ponudi svojim korisnicima javnog prevoza.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;