Obešena kućica na drvetu nalik letećem tanjiru u šumi

03.03.2015. | Gizmag

„Dom'Up“ je lagana kućica na drvetu koja ne ostavlja trag niti utiče na okolnu životnu sredinu. Delo holandskog uzgajivača drveća Druno de Grunea i arhitekte Nikolasa Dursela, ovaj neverovatni „lebdeći šator“ može biti postavljen između drveća, a ne među granama jednog drveta kako je to inače slučaj sa kućicama na drvetu.

Ideja za projekat je nastala iz želje da se napravi struktura nalik kućici na drvetu koja ne bi imalal nikakav uticaj na stabla, ali bi i dalje zadržavala sve beneficije i prostorne kvalitete „lebdeće sobe“.

„Dom'Up“ ima površinu od 16 kvadratnih metara, koja se sastoji od osmougaone platforme koja se fiksira na stabla korišćenjem sistema sličan organizmima koji žive po drvetu. Kućica na drvetu može da se prilagodi različitim klimatskim uslovima i projektovana je da izdrži jake vetrove.

Drvena platforma je pokrivena sa UV otpornim duplim šatorskim platnom koje je napravljeno od izdržljive termo-zavarene cerade, dok je sama noseća konstrukcija napravljena od pocinkovanog čelika.

Tim tvrdi da „Dom'Up“ može biti postavljen za samo dva dana i da može ostati na mestu minimum tri godine bez oštećivanja svoje okoline. Kompanija Greisch Engineering je prostudirala telo konstrukcije kako bi ga napravile laganije, otpornije i lakše za uklanjanje bez potrebe za korišćenjem krana.

Prema timu koji stoji iza kućice na drvetu, telo strukture može ostati obešeno decenijama. Očekuje se da će šator trajati do deset godina, a konopci i kaiševi trebaju da se menjaju svakih pet godina. „Dom'Up“ se može naručiti onlajn po ceni od 28.215 američkih dolara.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...