INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Minimalistička Pergola kuća ima otvoreni rešetkasti krov koji ujedinjuje eksterijer i enterijer

23.02.2015. | Dezeen

Savremena Pergola kuća u Japanu je delo arhitektonskog biroa Apollo Architects & Associates i ona ujedinjuje svoje spoljašnje i unutrašnje prostore sa rešetkastim krovom.

Pravougaoni objekat u severnom Tokiju se izdiže na dva sprata otvorenog i prozračnog prostora, i to ne samo unutar kuće, već i izvan u dvorištu dvospratne visine. Kombinovanjem privatnosti sa otvorenošću, arhitekte su izgradile skrivene ulaze i spoljašnje pregradne zidove kako bi pružili svojim klijentima najbolje iskustvo oba sveta.

Kutijasti dom se prostire u obliku slova L, stvarajući dva krila, od kojih se glavno krilo izdiže dva sprata. Kako bi uspostavili ravnotežu otvorenosti sa privatnošću, biro Apollo je stvorio natkriveni ulaz, koji deluje kao paravan, ali takođe i obuhvata unutrašnje dvorište.

Dvorište deluje kao veza unutrašnjih prostora sa spoljašnjošću, spajajući prostoresa krovnom rešetkom - pergolom, koja ima ulogu delimične nadstrešnice. Unutrašnje dvorište je takođe pomoglo u smanjenju troškova izgradnje, sa svojom jednostavnošću i nedostatkom potrebe za uređivanjem.

Prozori okrenuti dvorištu su punih spratnih visina i preplavljuju prostor enterijera sa prirodnim svetlom. Spoljašnja strana kuće je okrenuta ka prohodnom parkiralištu za automobile, pa su na toj strani instalirani samo prozori minimalne veličine kako bi se smanjilo ometanje i buka.

Ono što je jedinstveno za ovu kuću je da su spavaće sobe smeštene u prizemlju, što omogućava stanarima da imaju veći nivo privatnosti i dodira sa dvorišnim prostorom. Dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom je smeštena na spratu, a enterijer odlikuju izložene krovne drvene grede koje se protežu iz zatvorenog prostora ka otvorenom dvorištu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;