INFONET-468X60-BANNER

Zarđala Korten kuća u Belgiji

05.11.2014. | Inhabitat

Belgijski arhitektonski biro DMOA Architecten je pametno upotrebio korten čelik (Corten) na ovoj trospratnoj kuću u Antverpenu u Belgiji.

Nazvana prema brendu prethodno zarđalog čelika, Korten kuća prikazuje kako vertikalno orijentisani čelični razdelnici mogu da definišu otvoreni i zatvoreni prostor, kao i da stvore osećaj zatvorenosti uz održavanje poroznosti. Kuća je posebno lepa u sumrak, kada korten čelik poprima crvenkastu, zarđalu nijansu, a čelične pregrade bacaju obrazac senki.

Korten kuća biroa DMOA Architecten je odlična studija slučaja o tome kako je moguće koristiti isti materijal spolja i iznutra zgrade bez stvaranja monotonog efekta. Zgrada je obložena u perforirane metalne ploče sa zastakljenim otvorima, na koje su arhitekte zavarile Korten lamele tako da pruže fasadi više teksturisaniji izgled. Čelični razdelnici su takođe prikačeni za prozore u nejednakim intervalima kako bi se obezbedila privatnost i zaštita od sunca.

Visoki korten razdelnici su nastavljeni i u pejzažu kao materijal za ogradu, i oni su nepravilno razmaknuti kako bi stvorili vizuelni interes. Veliki komad korten čelika je korišćen kao vrata garaže.

Otpadni materijal sa perforiranih metalnih ploča je korišćen za stvaranje poda oko ginko drveta u dvorištu. Verikalni motiv je ponovljen i u unutrašnjosti, gde su korišćeni tanki drveni razdelnici.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;