Završen najzeleni neboder u Južnoj Africi

08.09.2014. | Inhabitat

Arhitekonski biroi DHK i Louis Karol Architects su nedvno završili objekat Portsajd (Portside), komercijalnu zgradu od 137 metara koja je najzeleniji neboder u Južnoj Africi. Završen u martu 2014. godine, Portsajd je takođe najviša zgrada u Kejptanu. Neboder je postigao 5-Star Green Star SA rejting i opremljen je LED osvetljenjem, stanicama za punjenje električnih automobila i drugim održivim funkcijama.

Smešten u pozadini planine Sto (Table mountain), Portsajd pokriva ceo gradski blok u finansijskom distriktu Kejptauni i smatra se prvim značajnim neboderom u gradu od početka 90-tih godina 20. veka.

Pored kancelarijskog prostora, kula od stakla i betona smešta mešoviti prostor maloprodajnih objekata i restorana u prizemlju, u pokušaju revitalizovanja uličnog života. Modularna fasada je posebno konstruisana tako da fasada može biti lako rastavljena i zatim ponovo sastavljena.

Energetski efikasan neboder je opremljen sa LED rasvetom, koja pokriva skoro 99 odsto objekta. Senzori pokreta i dnevnog osvetljenja pomažu u upravljanju klimom i rasvetnim sistemom.

Kako bi se smanjila zavisnost od spoljnih izvora vode, kula je opremljena sa sistom za skladištenje kišnice, kao i sistemom za reciklažu sive vode. Mesta za punjenje električnih automobila i stalci bicikla su postavljeni u parkiralištima kako bi pomogli u podsticanju više održivih sredstava transporta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...