Završen najzeleni neboder u Južnoj Africi

08.09.2014. | Inhabitat

Arhitekonski biroi DHK i Louis Karol Architects su nedvno završili objekat Portsajd (Portside), komercijalnu zgradu od 137 metara koja je najzeleniji neboder u Južnoj Africi. Završen u martu 2014. godine, Portsajd je takođe najviša zgrada u Kejptanu. Neboder je postigao 5-Star Green Star SA rejting i opremljen je LED osvetljenjem, stanicama za punjenje električnih automobila i drugim održivim funkcijama.

Smešten u pozadini planine Sto (Table mountain), Portsajd pokriva ceo gradski blok u finansijskom distriktu Kejptauni i smatra se prvim značajnim neboderom u gradu od početka 90-tih godina 20. veka.

Pored kancelarijskog prostora, kula od stakla i betona smešta mešoviti prostor maloprodajnih objekata i restorana u prizemlju, u pokušaju revitalizovanja uličnog života. Modularna fasada je posebno konstruisana tako da fasada može biti lako rastavljena i zatim ponovo sastavljena.

Energetski efikasan neboder je opremljen sa LED rasvetom, koja pokriva skoro 99 odsto objekta. Senzori pokreta i dnevnog osvetljenja pomažu u upravljanju klimom i rasvetnim sistemom.

Kako bi se smanjila zavisnost od spoljnih izvora vode, kula je opremljena sa sistom za skladištenje kišnice, kao i sistemom za reciklažu sive vode. Mesta za punjenje električnih automobila i stalci bicikla su postavljeni u parkiralištima kako bi pomogli u podsticanju više održivih sredstava transporta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...