INFONET-468X60-BANNER

Stadion u obliku zmaja u Tajvanu se 100% napaja sunčevom energijom

15.08.2014. | Inhabitat

Tajvan je završio izgradnju neverovatnog solarnog stadiona koji će generisati 100 odsto potrebne električne energije preko fotonaponskih sistema. Stadion kapaciteta 50.000 mesta u obliku zmaja je projektovao čuveni japanski arhitekta Tojo Ito, a njegova glavna karakteristika je da je obložen sa 8.844 solarna panela koji osvetljavaju stazu i teren sa 3.300 luksa.

Izgradnja novog stadiona je uvek ogroman poduhvat koji zahteva milione evra, znatan fizički rad, kao i ogromnu količinu električne energije koja će ga održati funkcionalnim. Projekat Itoa anulira ovu energetsku potrošnju sa upečatljivim solarnim krovom površine 14.155 kvadratnih metara koji je u stanju da obezbedi dovoljno energije za napajanje 3.300 svetiljki stadiona i dva džambo ekrana. Kako bi ilustrovali neverovatnu moć ovog sistema, zvaničnici su sproveli test i utvrdili da je bilo potrebno samo šest minuta za napajanje celog sistem osvetljenja stadiona.

Stadion takođe integriše dodatne zelene funkcije kao što je vodopropusno popločavanje i asfalt, kao i široka upotreba višekratnih materijala napravljenih lokalno. Kompleks je izgrađen na čistini površine 19 hektara, od kojih je 7 hektara rezervisano za razvoj integrisanih javnih zelenih površina, biciklističkih staza, parkova, igrališta i jezerca. Pored toga, svo zelenilo koje je bilo na lokaciji pre izgradnje stadiona je prebačeno.

Nesportski navijači u zajednici imaju takođe mnogo razloga da budu srećni. Ne samo da solarni sistem obezbeđuje električnu energiju za vreme igara, već će i višak energije biti prodat u periodu kada se ne igraju utakmice.

U danima kada se stadion ne koristi, Tajvanska vlada planira da višak energije distribuira u lokalnu mrežu, gde će ispuniti skoro 80% lokalne potrebe za energijom. Sveukupno će stadion generisati 1,14 miliona kilovat časova energije godišnje, posledično sprečavajući oslobođenje 660 tona ugljen-dioksida u atmosferu godišnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;