Savremena Gorki kuća u blizini Moskve

22.07.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Ruski arhitektonski biro Atrium Architects je projektovao kuću Gorki, savremenu porodičnu kuću za mladi par sa detetom. Prema arhitektama, njihova jedina želja je bila da imaju savremeno arhitektonsko delo. Kuća se nalazi na parceli nedaleko od Moskve ka zapadu.

Kuća je pozicionirana na vrhu brda okružena borovom šumom. Parcela gleda na tri pravca sa predivnim pogledom, samo je severni pravac loš, pa su arhitekte odlučile da ga zatvore. Ovo je provociralo ideju presavijenog plana, koji je podignut malo iznad tla i formira prostor kuće. On stvara niz unutrašnjih i spoljašnjih prostora koji imaju uobičajne funkcije koje se mogu u kući pronaći.

U isto vreme je zgrada otvorena za sunčevu svetlost, sa prozorima širom volumena koji su usmereni ka izvoru prirodne svetlosti. Možete osetiti strukturu savijanja u kući zbog otvorenog plana gde javne zone teku u privatna područja i obrnuto. Ne postoji razlika u oblaganju spolja i iznutra. Ukoliko vidite drvo u eksterijeru, možete biti sigurni da je u enterijeru na tom mestu isti materijal.

Neki od prozora, na primer u kupatilu, su napravljeni kao rezovi u savijenoj ravni, koji pomažu u očuvanju forme kuće. Uglovi prozora su napravljeni od zalepljenih ploča stakla, a arhitekte su posebno radile na pitanju debljine ove ravni kako bi je napravile elegantnom i funkcionalnom u isto vreme.

Presavijena tema kuće je takođe postao stil parcele, tako da svi pomoćni objekti liče na glavnu zgradu - tu je garaža za automobil i ruska banja. Poslednji objekat je delimično skriven u pejzažu, pa njegov krov ima ulogu i platforme za posmatranje. U zimskom periodu on postaje klizalište.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...