MIT predstavio plutajuću nuklearnu elektranu koja može da izdrži zemljotrese i cunamije

22.04.2014. | Inhabitat

MIT (Tehnološki institut u Masačusetsu, SAD) je predstavio projekat za plutajuću nuklearnu elektranu koja može da izdrži zemljotrese i cunamije. Slično dizajnu platformi koje se koriste za platforme za bušenje nafte, plutajuća nuklearna elektrana bi koristila okolnu vodu za hlađenje reaktora, minimizirajući mogućnost pregrevanja i potencijalnog topljenja jezgra reaktora. U slučaju stavljanja van pogona, struktura bi se odvukla sa mora u kopneni objekat.

Nova plutajuća elektrana funkcioniše na sličan način kao i obična nuklearna elektrana, osim što ona može da varira u veličinama - ona može biti mala (sa kapacitetom od 50 do 1.000 megavata) ili iste veličine kao i najveće nuklearke koje se danas koriste. One bi bile izgrađene na brodogradilištu, zatim odvučene nekoliko kilometara od obale i usidrene na dubinama od oko 100 metara.

Podvodni električni dalekovod bi povezivao nuklearnu elektranu sa obalom. Zahvaljujući tečnosti koja okružuje elektranu, ona bi ostala stabilna u slučaju zemljotresa ili cunamija. Prema profesoru Jakopu Bonđornu sa MIT-a, pregrejavanja i potencijalno topljenje reaktora slično onom koje se dogodilo u Černobilu i Fukušimi bi bilo praktično nemoguće na moru.

Ovaj tip dizajna nuklearne elektrane nije jedinstven. Sličan dizajn se gradi u Rusiji, ali nijedan od prethodnih se nije nalazio dovoljno daleko od obale kako bi izdržao udare cunamija, kaže profesor Bonđorno. Zajedno sa svojim kolegama sa MIT-a, Bonđorno smatra da bi njihov dizajn plutajuće nuklearne elektrane bio naručito korisan u Aziji, gde veliki rizici od cunamija zahtevaju sigurnije strukture. Izvodljivost dizajna i dalje treba da bude u potpunosti potvrđen, a dodatno istraživanje će biti sprovedeno kako bi se odgovorilo na neke od glavnih tehničkih pitanja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...