INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MIT predstavio plutajuću nuklearnu elektranu koja može da izdrži zemljotrese i cunamije

22.04.2014. | Inhabitat

MIT (Tehnološki institut u Masačusetsu, SAD) je predstavio projekat za plutajuću nuklearnu elektranu koja može da izdrži zemljotrese i cunamije. Slično dizajnu platformi koje se koriste za platforme za bušenje nafte, plutajuća nuklearna elektrana bi koristila okolnu vodu za hlađenje reaktora, minimizirajući mogućnost pregrevanja i potencijalnog topljenja jezgra reaktora. U slučaju stavljanja van pogona, struktura bi se odvukla sa mora u kopneni objekat.

Nova plutajuća elektrana funkcioniše na sličan način kao i obična nuklearna elektrana, osim što ona može da varira u veličinama - ona može biti mala (sa kapacitetom od 50 do 1.000 megavata) ili iste veličine kao i najveće nuklearke koje se danas koriste. One bi bile izgrađene na brodogradilištu, zatim odvučene nekoliko kilometara od obale i usidrene na dubinama od oko 100 metara.

Podvodni električni dalekovod bi povezivao nuklearnu elektranu sa obalom. Zahvaljujući tečnosti koja okružuje elektranu, ona bi ostala stabilna u slučaju zemljotresa ili cunamija. Prema profesoru Jakopu Bonđornu sa MIT-a, pregrejavanja i potencijalno topljenje reaktora slično onom koje se dogodilo u Černobilu i Fukušimi bi bilo praktično nemoguće na moru.

Ovaj tip dizajna nuklearne elektrane nije jedinstven. Sličan dizajn se gradi u Rusiji, ali nijedan od prethodnih se nije nalazio dovoljno daleko od obale kako bi izdržao udare cunamija, kaže profesor Bonđorno. Zajedno sa svojim kolegama sa MIT-a, Bonđorno smatra da bi njihov dizajn plutajuće nuklearne elektrane bio naručito korisan u Aziji, gde veliki rizici od cunamija zahtevaju sigurnije strukture. Izvodljivost dizajna i dalje treba da bude u potpunosti potvrđen, a dodatno istraživanje će biti sprovedeno kako bi se odgovorilo na neke od glavnih tehničkih pitanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;