INFONET-468X60-BANNER

Japanski studenti projektovali kuću koja se zagreva i hladi fermentacijom slame

22.04.2014. | Treehugger

Znamo da je kompostiranje dobro za naše bašte, ali da li ste znali da se sa njime mogu grejati naši domovi? Iskorišćavanje toplote koja je generisana procesom kompostiranja za grejanje naših domova zvuči kao nedostižna ideja, ali ona je odavno predložena i eksperimentisana uspešno pre nekoliko decenija.

Studenti na japanskom Vaseda univerzitetu su izgradili ovaj intrigantni prototip kuće koji se zagreva komposiranjem slame ubačene u akrilnim kutijama koji čine spoljašnje zidove kuće.

Ova jednostavna kuća koristi laku tehniku kompostiranja bez jakih mirisa nazvanu „bokaši“ (što znači „fermentisana organska materija“), u kojoj fermentisana slama oslobađa mnogo toplote - 30 stepeni Celzijusa, zapravo - za impresivnih četiri nedelje.

Projektovana od strane studenta Masakia Ogasave, Kesukea Cukade i Erika Mikamia, kuća nazvana „Recept za život“ se nalazi u gradi Taiki-čo na ostrvu Hokaido, mesto koje je poznati po svojim mlečnim farmama (i obilju lokalno pravljene slame).

Tokom leta će se slama osušiti unutar transparentne prozorske police koja deluje kao „toplotni štitni panel“, oslobađajući na taj način vlagu koja će pomoći u smanjenju temperature unutrašnjeg prostora. Tokom zimskog perioda, fermentisana slama će odavati toplotu zahvaljujući mikrobskom procesu koji postepeno razlaže organsku materiju.

Naravno, ova „živa kuća“ će zahtevati dodatnu pažnju s obzirom da će slama morati da se promeni nekoliko puta godišnje, ali je ovo svakako fascinantni koncept koji koristi prednosti energije koja se stvara prirodnim procesom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;