INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Galijum-nitrid tranzistori obećavaju bolju budućnost za LED

11.04.2014. | Gizmag

Novi napredak u tehnologiji tranzistora bi mogao načiniti diodu koja emituje svetlost (light-emitting diode - LED) komercijalnim izvorom svetlosti u budućnosti. Iako je poznat po dugom životu i malom potrošnjom energije, LED koristi jednosmernu struju, ili drajver, kako bi prevazišao svoju osetljivost na fluktuacije u naponu, a njegovi visoko-frekventni i brzo-prebacivajući tranzistori su oni što čine LED tako skupim za upotrebu u velikim komercijalnim aplikacijama gde i dalje dominira fluoroscentno i inkandescentno osvetljenje.

Ali, to će se uskoro promeniti. Fraunhofer institut za primenjenu fiziku čvrstog stanja u Frajburgu, Nemačka, razvija novi, ekonomičniji način pravljenja tranzistora visokih performansi od galijum-nitrida potrebnih za LED drajvere. Tim, predvođen dr Mihaelom Kunzerom, menadžerom grupe na Fraunhofer institutu, proizveo je drajver od galijum-nitrida sa efikasnošću od 86 odsto.

Pored funkcionisanja na jačim naponima, voltažama i temperaturama, tranzistori od galijum-nitrida mogu prebacivati frekvencije do 10 puta brže od njihovih silicijumskih ekvivalenata. Ovo dovodi do LED osvetljenja koje je jeftinije, manje i trajnije.

„Mi smo pokazali podobnost naših tranzistora od galijum-nitrida za LED osvetljenje u čvrstom stanju“, objašnjava dr Ričard Reiner iz Instituta Fraunhofer. „Oni će poboljšati efikasnost, a pride smanjiti veličinu i troškove.“ LED sijalice koje se upotrebljavaju u standardnim, kućnim priključcima su danas dostupne i „mogle bi preteći tradicionalne štedljive sijalice po prvi put već u 2015. godini“, kaže se u saopštenju Fraunhofer instituta.

Pošto su staromodne inkandescentne sijalice zabranjene u Evropskoj uniji, a halogen sijalice se suočavaju sa neizvesnom budućnošću, najbolja šansa za LED osvetljenje jeste ovde i sada. „LED nudi niz prednosti kao najviše ekološki izvor svetlosti - on ne sadrži štetne materije i troši manje energije od drugih izvora svetlosti“, kaže Fraunhofer.

Takođe, LED traje mnogo duže od svojih rivala, sa životnim vekom između 15.000 i 30.000 sati u poređenju sa 1.000 sati za tipične klasične (inkandescentne) sijalice i 8.000 sati za fluoroscentne.

Revolucija je već u toku, prema britanskom časopisu „Lighting“, koji prognozira godišnji rast od 45 odsto na globalnom tržištu LED osvetljenja, dostižući 42 milijarde dolara (više od polovine globalnog tržišta) do 2019. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;