INFONET-468X60-BANNER

Od zidova do podova: Kako urediti enterijer do perfekcije?

28.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Koliko ste spremni da uložite u uređenje enterijera svog životnog prostora? Kvalitetno uređenje, bez ikakvih razmišljanja, zahteva dosta finansija kada govorimo o nekim promenama, o određenim komadima nameštaja, svemu onome što je krupno, kao što je promena zidova, krečenje, eventualno renoviranje određenih delova. Van toga, enterijer ne zahteva isključivo finansije, već i dosta promišljanja, organizovanja i planiranja, sklapanja i proveravanja, a sve to je u stvari često u biranju detalja.

Foto: Pexels

Krupne stvari čine okosnicu, velike površine osnovu, a dalje se detaljima dolazi do onoga što je potrebno, do onoga šta želite i do ambijenta za kojim verovatno žudite. Kada osetite da ste svojski žudnju ispunili, onda je posao završen.

Postoji mnogo različitih aspekata u uređenju enterijera, postoji mnogo saveta, praktičnih i stilskih, inspiracija se nalazi na svakom koraku, čini se. Pa svim tim putevima, smerovima i idejama, idemo ka jednom, a to je perfekcija u domu.

Zidovi kao platno: Boje i tapete za zid

Prvi korak ka savršenom enterijeru, kada ste već isplanirali kako će otprilike koja prostorija izgledati, kako ćete odvojiti zone ukoliko je to potrebno, počinje odabiranjem prave boje za zidove, kao i uklapanjem neke tapete za zid. Ono što vam može pomoći u tome je svakako ton karta boja za zidove.

Boje imaju moć da utiču na atmosferu prostora, pa je bitno da birate nijanse koje će odražavati vaš karakter, željeni ambijent, ali i boje koje će uticati na odmor, opuštenost i koje neće "ugušiti" lepotu enterijera. Sve više se, baš iz ovog razloga, zidovi kreče u potpunosti u belo, a onda se u pojedinim delovima ili na određenim zidu koriste tapete za zid ili neke posebne tehnike krečenja i ukrašavanja zidova.

Tapete za zid su već dugo opet u modi i neverovatnom trendu, a čini se da ovog puta taj trend neće prolaziti. Kvalitet štampe i mogućnosti štampe uopšte učinile su da se tapete za zid prilagođavaju svakom stilu, svim potrebama, zahtevima, apsolutno svemu što vam padne na pamet.

Tako možete od tapete za zid napraviti imitaciju cigle, kamena, betona, drveta, a onda možete dobiti perfektnu fotografiju nekog poznatog umetničkog dela preko celog zida, možda celu amazonsku šumu na zidu ili zid poput onog koji je bio nezaobilazan detalj bečke secesije možda ili zid kraljevskog dvora iz 16. veka. Takve mogućnosti danas u procesu uređenja enterijera nikako ne treba zaobići.

Od tapete za zid dobijate sve potrebno - lepotu izgleda, brzu izmenu enterijera, izgleda jedne prostorije i funkcionalnost, jer su danas dostupne one koje se lako čiste, pa ne zahtevaju često krečenje i promene. Tapete za zid su najredovnije i najbolje reakcije postižu u dečijim sobama, sa simbolima nekih priča, sa omiljenim likovima iz crtanih filmova, prikazima dvoraca princeza, nekih video igara, a najbolje od svega je to što baš tapete za zid mogu u stvari biti nastavak i dopuna jednog tematski opremljenog prostora, kakav dečija soba uglavnom i jeste.

Da imaju neverovatnu moć u uređenju enterijera danas, najbolje pokazuje to da se tapete za zid koriste čak i u kupatilima. Iako nekada deluje neverovatno, iako često nećete ni shvatiti da se o njima radi, određene pločice na zidu, zidovi sa ukrasima posebnog izgleda, neobičnim bojama, najčešće su tapete za zid napravljene tako da izmene izgled kupatila, ulepšaju ga i stvore još lepšu, udobniju oazu.

Foto: Pexels

Prozori u ulozi ključnog elementa

Svetlo igra neverovatnu ulogu u percepciji prostora. Zato su veliki prozori, široka balkonska vrata, osunčana strana kuće ili stana, najpovoljnije opcije za izgardnju bilo kakvog enterijera. Dobro osvetljen stan, kada govorimo o prirodnoj svetlosti, čini neverovatno zahvalnu početnu poziciju za opremanje svakog kutka.

Ali, kako nije uvek dan, a i kako nije svaki životni prostor savršeno prirodno osvetljen, tako je uvek potrebno dobro planiranje rasvete u svakoj prostoriji.

Ovde bi možda najpametniji i najiskreniji savet bio da angažujete dekoratera rasvete, budući da način na koji oni koriste prirodnu svetlost, položaj prostorija, zidova, prozora, način na koji vide kombinaciju rasvete predstavlja zaista jednu posebnu umetnost. Van toga, najvažniji savet jeste da se ne ograničavate, nikako da se ne ograničavate na središnje, centralno osvetljenje.

Zavese, tepisi, prekrivači za krevet: Trio fantastiko udobnosti i topline ambijenta

Sve manje se mogu primetiti prekrivači za krevet, klasične zavese, pa čak sve manje se koriste i tepisi na podovima. Neverovatna potreba za funkcionalnim stilovima, praktičnim rešenjima i činjenica da se zaista brzo živi, izbacila je iz upotrebe sve ono šta zahteva malo vremena i brige. A u stvari, prekrivači za krevet ne predstavljaju ništa više nego praktičnost, dok su zavese sinonim topline doma i intimnosti.

Kada ih ne gledate kao deo enterijera, prekrivači za krevet jesu mnogo funkcionalniji kada ih imate, nego kada ih zbog mišljenja da su nepotrebni i da ometaju sklanjate. Zašto?! Čuvaju sam mebl kreveta, ležaja, garniture za sedenje, od svakodnevnog prljanja. Setite se samo kako jedne obične farmerke umeju da oboje mebl stolice ili kreveta.

Prekrivači za krevet vam tako čuvaju vreme i novac, jer umesto čestog traženja firme za dubinsko pranje kreveta, te izdvajanja novca za to, prekrivači za krevet se jednostavno operu u veš mašini, osuše i spremni su za novo korišćenje.

Osim ovoga, već smo spomenuli koliko se uz prekrivač za krevet može transformisati izgled jednog ležaja i koliko on kao detalj može ulepšati i doprineti izgledu kompletnog enterijera. Prekrivači za krevet mogu biti ti koji čine potreban kontrast boja ili mogu doprineti izgledom svog materijala, određenog dezena, jer nemaju apsolutno praktičnu, već i stilsku ulogu, baš kao i dekorativni jastuci na fotelji, garnituri, francuskom ležaju...

Neminovno, tu su i zavese. Iako zahtevaju malo vremena za pranje, nekada i peglanje, kačenje, sve je to i te kako vredno. Zavese utiču na dobijanje potrebnog intimnog osećaja u prostoru. One su detalj koji daje mnogo više od izgleda, jer pruža toplinu prostoru. A pored svega toga, ne smemo zaobići činjenicu da nijedan luksuzno opremljen prostor, ne može da prođe bez bogatih zavesa koje idu od plafona do poda, uz teške materijale draperija.

Već činjenica nemogućnosti postizanja visoko luksuznog izgleda bez zavesa govori o tome koliko su bitne i jednom životnom prostoru, i jednom enterijeru. A opet to sve možemo preneti i na same tepihe, ali se oni već ne moraju birati predimenzionirani, da prekrivaju podove skroz, već to mogu biti i lakši materijali, neke posebno izrađene staze, ali i tepisi kakve smo ranije poznavali, a koji su se opet vratili u modu i u korišćenje i kod vrhunskih dizajnera enterijera.

Foto: Pexels

Umetnost kao fokus

Detalji čine prostor prijatnim i ugodnim. Detalji čine prostor takvim da uvek prikazuje ličnost svog vlasnika. Zato svaki dom koji ima umetnička dela ima i poseban karakter. Karakter koji se oseća u vazduhu, u svakom pogledu, ali karakter koji prija, pa čak i onda kada sa sobom donosi neku dozu misterije, čudnovatosti, nerazumevanja. Jer, umetnost je često takva.

Umetnička dela su uvek dobrodošla u životnom prostoru. Samo i ovde važi pravilo umetnosti, osim kada ste i sami umetnici, jer tada ne postoji opcija za pretrpavanje, već samo divljenje.

Detalji na stolu

Sto u trpezariji često služi kao centralni deo doma. Važan je stilski, važan je deo enterijera, a najvažniji je svojom simobikom jer oko sebe okuplja porodicu i prijatelje. Kao takvom mu je važno pokloniti posebnu pažnju u smislu detalja i uređenja.

Već sami detalji jesu u odabiru posuđa i escajga. Posuđe koje je kompatibilno i homogeno, čini da takav bude i ambijent. Postavljanje različitih tanjira, činija, već narušava lepotu i prijatan apetit, zar ne? Sve to se da nadopuniti izborom lepog escajga, čaša, šoljica, pa onda i samih salveta, bilo da su one papirne ili platnene.

Svaki detalj, do prstena za salvetu, treba osmisliti i uklopiti jedan sa drugim, jer će tako ovaj centralni deo doma, moderno ognjište, davati dobru, pozitivnu energiju potrebnu svakoj osobi, a enterijer će biti uvek perfektan, savršen baš kao što je to potrebno.

Enterijer nije izgled, već umetnost biranja, uklapanja i planiranja i na kraju, umetnost detalja. Od zidova, pa sve do kašičice za tortu, svaki element doprinosi celokupnom doživljaju jednog prostora. Zato se nadamo da ste već pronašli inspiraciju, ne za stil koji ćete odabrati, jer se on krije u vama, već za potragu koja vam je u procesu uređenja potrebna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;