INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Futuristička biciklistička staza koja lebdi iznad kružnog toka u Holandiji

06.11.2013. | Inhabitat

Ovaj neverovatni projekat Hovenring je biciklistička staza koja „lebdi“ iznad kružnog toka, obeležavajući ulaz u Ajndhoven i Veldhoven, a nedavno je priznat kao jedan od najvećih dostignuća u holandskom dizajnu.

Holandija je poznata po svojoj naprednoj biciklističkoj kulturi, ali novi lebdeći most stvoren od strane holandskog inženjerskog biroa IPV Delft odvodi zeleni prevoz na potpuno novi nivo - bukvalno. Sa oko 72 metara u prečniku, prsten pruža odlično rešenje koje smanjuje saobraćajne zastoje uz maksimalno povećavanje bezbednosti biciklista.

Biciklisti, sada odvojeni od automobilskog saobraćaja koji se odvija ispod, mogu da uživaju na miru u slobodi slobodnog putovanja. Kružni tok ispod Hovenring-a je glavna raskrsnica duž autoputa A2, koji je jedan od najprometnijih u Holandiji.

Pre nego što je razvijena biciklistička staza, lokalni biciklisti su bili primorani da dele put sa više od 25.000 vozila na dnevnoj bazi. Pored toga, okolni prostor je doživeo procvat u broju stanovnika u poslednjih nekoliko godina, od kojih mnogi idu biciklama na posao i u škole. Iako se deljenje puta sa biciklistima veoma poštuje i podstiče u celoj zemlji, nesreće se dešavaju i biciklisti su posebno ugroženi u oblastima sa velikom gustinom saobraćaja.

Hovenring nije samo rešenje za biciklističku zajednicu, već i pravo arhitektonsko čudo i novitet. Konstrukcija mosta od čelika teška 1.000 tona je ankerisana sa 24 čelična kabla koji su opremljeni sa anti-vibracionim prigušivačima kako bi se izbegla torzija. Kablovi su vezani za centralni pilon koji obezbeđuje optimalnu stabilnost.

Nosači u obliku slova M koji se nalaze ispod ulaza dodatno učvršćuju temelje strukture, a LED osvetljenje koje je postavljeno na ogradi mosta osvetljuje staze i povećavaju vidljivost za noćnu vožnju.

Hvaljena zbog svog visokokvalitetnog dizajna i inženjeringa, nova biciklistička infrastruktura je bezbedna, lako dostupna i dobro osvetljena, pružajući udobno i nezakrčeno iskustvo vožnje za bicikliste.

Projekat Hovenring je pored bezbednosne biciklističke infrastrukture i novi orijentir za ovu oblast, i postao je jedan od najcenjenijih biciklističkih mostova od otvaranja u junu 2012. godine. Zapravo, napredni urbanistički dizajn je nedavno proglašen kao finalista za Holandsku nagradu za dizajn 2013.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;